Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-programmet herser med «alle». Kuttet vitser om Harvey Weinstein og sextrakassering

«Saturday Night Live» nevnte ikke den falne Hollywood-kongen med et ord.

I HARDT VÆR: Filmmogul Harvey Weinstein, som anklages for å ha seksuelt trakassert kvinner over flere tiår. Flere reagerer på at Weinstein ikke ble nevnt i det amerikanske TV-programmet «SNL», som vanligvis er kjapt ute med å gjøre humor ut av aktuelle nyhetssaker. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Filmmogul Harvey Weinstein, som anklages for å ha seksuelt trakassert kvinner over flere tiår. Flere reagerer på at Weinstein ikke ble nevnt i det amerikanske TV-programmet «SNL», som vanligvis er kjapt ute med å gjøre humor ut av aktuelle nyhetssaker. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Saturday Night Live», eller «SNL» på folkemunne, er en institusjon i USA.

Det direktesendte humorprogrammet har rullet og gått på amerikanske TV-skjermer siden 1975, og er kjent for å parodiere og refse aktuelle profiler fra politikk så vel som populærkultur - noe blant andre USAs president Donald Trump har fått merke.

Derfor var det mange som ventet at programmet kom til å ta for seg Harvey Weinstein-skandalen i lørdagens program.

Fikk sparken

Filmprodusenten Weinstein (65) har i en årrekke vært en av Hollywoods mektigste menn, og det skapte følgelig ramaskrik da det i forrige uke ble kjent at Weinstein anklages for å ha sextrakassert kvinner over flere tiår.

Etter New York Times' omfattende avsløring sto flere kvinner fram med sine angivelige episoder med den mektige Hollywood-profilen, og søndag ble det kjent at Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap.

Flere har hevet brynene over at «SNL» ikke nevnte Weinstein-skandalen med et ord i lørdagens sending, og viser til at programmet ellers er raske på avtrekkeren når det kommer til å gjøre humor ut av aktuelle nyhetssaker.

FÅR UNNGJELDE: Donald Trump og Hillary Clinton, her parodiert av Alec Baldwin og Kate McKinnon, er blant de mange kjente fjesene som har fått passet påskrevet i «SNL». Foto: NTB Scanpix
FÅR UNNGJELDE: Donald Trump og Hillary Clinton, her parodiert av Alec Baldwin og Kate McKinnon, er blant de mange kjente fjesene som har fått passet påskrevet i «SNL». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Droppet vitser

Ifølge New York Times hadde faktisk programmet utarbeidet vitser om den trakasserings-anklagede Hollywood-mogulen, men skal ha valgt å droppe vitsene etter generalprøven.

Avisa siterer en person «som er kjent med hvordan lørdagens episode ble forberedt», men som ikke kan stå fram ved navn da personen ikke er autorisert for offentlige uttalelser av TV-kanalen NBC, som står bak «SNL».

Årsaken til at Weinstein-vitsene ble kuttet skal være at materialet ikke høstet noe særlig respons hos publikum i studio, ifølge New York Times' kilde.

Dobbeltmoral?

Daily Mail skriver imidlertid at «SNL»-skaper Lorne Michaels natt til søndag ble konfrontert med hvorfor programmet valgte å utelate Weinstein fra lørdagens sending. Michaels' svar, «Det er en New York-greie», har opprørt mange.

Svaret har blitt tolket som om «SNL», som spilles inn i New York, beskytter newyorkeren Weinstein.

Kritikere fra konservativt politisk ståsted i USA spekulerer i om Weinstein, som er en profilert demokrat, blir skånet på grunn av sitt politiske standpunkt, skriver New York Times.

Blant dem som reagerer på Lorne Michaels' kommentar, er Donald Trumps sønn, Donald Trump Jr., som på Twitter påpeker at presidentfaren i likhet med Weinstein kommer fra New York - men på ingen måte har vært spart for refs i «SNL»-studio.

New York Times' anonyme kilde mener på sin side at Lorne Michaels' utspill var mer nyansert enn som så, og sier til avisa at «SNL»-skaperen mente å uttrykke at Weinstein-saken på daværende tidspunkt ble oppfattet som en New York-sentrert nyhetssak, som ikke nødvendigvis ville ha appell hos et nasjonalt TV-publikum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!