Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-serie ga selvmordsbølge

Antall selvmordsforsøk i England økte med hele 17 prosent etter at en episode av serien «Casualty» gikk på TV, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-serien «Casualty» går på BBC. Det er en dramaserie som i følge produsentene handler om vanlige folks liv - i gode og onde stunder. Episoden som fikk selvmordsforsøks-prosenten til å øke, handlet om en pilot som tok livet av seg ved å ta en overdose piller.

Det er forskere ved Oxford Universitet som står bak undersøkelsen. Forskerne har i lengre tid forsøkt å finne ut om TV-serier påvirker seerne på noe vis. Og nå mener de altså å kunne påvise at TV-seere har lettere for å komme i selvmordstanker hvis de ser andre mennesker ta selvmord.

Varsel

Forskningsresultatene er publisert i British Medical Journal:

- Vi mener å kunne påvise at mulighetene for at folk kan komme i selvmordstanker når de ser folk ta livet av seg på TV eller i andre media, er tilstede. Derfor stiller vi spørsmålet om media bær omtale selvmord, melder en av forskerne.

- Forskningsresultatene er urovekkende og reiser alvorlige spørsmål, sier en annen forsker i følge BBC Interactive.

«Casualty»-seriens talskvinne er ikke helt enig med forskerne:

- Gjennom «Casualty»-seriens 13-årige historie har vi opparbeidet oss et godt rennomé. Folk har satt pris på at serien har tatt opp seriøse tema som skjer i folks hverdag. Jeg håper og tror at denne episoden ikke fått antall selvmordsforsøk til å øke, sier talskvinnen.