TV-serie har gjort fengselsbok til bestselger

Boksalget går unna for den virkelige «Orange is the New Black»-dama.

MED ORIGINALEN: Taylor Shilling (t.v.) spiller Piper Chapman i TV-serien «Orange is the New Black», basert på en memoarbok av Piper Kerman (t.h.). 
Foto: Netflix
MED ORIGINALEN: Taylor Shilling (t.v.) spiller Piper Chapman i TV-serien «Orange is the New Black», basert på en memoarbok av Piper Kerman (t.h.). Foto: NetflixVis mer

(Dagbladet:) TV-serien «Orange is the New Black» (OITNB) har vært på manges lepper etter at den ble sluppet på Netflix tidligere i sommer.

Serien om den hvite middelklassejenta Piper Chapman, som blir dømt for i en narkotikasak etter ti år, og må sone 15 måneder i fengsel, er basert på en memoarbok av Piper Kerman.

Og nå har interessen for den virkelige Piper blomstret opp, i alle fall blant amerikanere.

Klatrer på listene
«Orange is the new Black: My Year in a Women's Prison» debuterte både på New York Times' og USA Todays bestselgerlister i forrige uke. Denne uka har boka klatret til henholdsvis 7. plass på New York Times' sakprosaliste, og 43. plass på boklista til USA Today.

Boka ligger dessuten på tredjeplass på biografilista til Amazon.com.

Boka ble utgitt for første gang i 2010, og ble også da en salgssuksess i USA.

- Det var en utrolig interesse for å få vite detaljene rundt fengselsoppholdet etter at jeg slapp fri. Uansett hvilken sosial setting jeg befant meg i, fikk jeg spørsmål om hvordan jeg hadde hatt det. Jeg tenkte at ei bok ville gi folk svar på det de lurte på, samtidig som det ville være en fin måte å bearbeide inntrykkene mine på, sa Kerman i et intervju med Dagbladet Magasinet i juli.

Skremt av settet
Hun fortalte at TV-serien har lagt seg tett opp mot virkeligheten. I boka beskriver hun hvordan hun forelsket seg i en eldre kvinne som viste seg å jobbe med narkotikasmugling. Hun lot seg overtale til å smugle en koffert med penger fra USA til Belgia, men brøt siden forholdet. Fem år senere har hun bosatt seg med kjæresten Larry i New York og begynt å jobbe med TV-produksjon, da to politimenn plutselig en dag banker på døra. Enda fem år senere får hun sin fengselsstraff.

FENGSELSSERIE: Taylor Shilling i en scene fra første episode i serien.
Foto: Netflix
FENGSELSSERIE: Taylor Shilling i en scene fra første episode i serien. Foto: Netflix Vis mer

- Jeg ble rett og slett skremt da jeg var på settet de første gangene, det var som å være tilbake i fengselet, sa Kerman, som i dag er 43 år gammel og jobber som informasjonskonsulent, ved siden av å hjelpe tidligere innsatte gjennom organisasjonen Women's Prison Association.

Hun er gift og har en sønn på to år.

Leselista fra fengselet
Kermans bok er ikke den eneste boka som har fått økt oppmerksomhet gjennom serien. I OITNB-fengselet, som i virkelige fengsler, leser de mye. Piper, ikke minst! Nylig opprettet fans av OITNB en liste der du kan gå inn og registrere bøker som er observert i serien. Blant annet har Piper Chapman lest «Gone Girl», mens den lesbiske kjæresten Alex har lest «Les Miserables» og «The Glass Castle».

Det er planlagt en sesong to av serien, som skal få premiere en gang i løpet av 2014.