- TV-slakt kan gi fengsel

Det svenske Jordbruksverket går til angrep på den svenske utgaven av dokusåpa «Farmen», som vil vise dyreslakt. Heller ikke deltakerne vil slakte dyr.

I TV-serien «Farmen» skal deltakerne overleve på en bondegård, og det inngår sannsynligvis i serien at dyr vil bli slaktet.

Torsdag kveld sendte det svenske Jordbruksverket et skarpt brev til produksjonsselskapet Strix Television og svensk TV 4, der det ble henvist til forbudet mot at uerfarne mennesker slakter dyr, skriver Aftonbladet.

I tillegg kritiserer Jordbruksverket (et svensk EU-direktiv som omtrent tilsvarer Statens Landbrukstilsyn i Norge) at dyr kan bli utsatt for tv-innspillinger som kan medføre fysisk eller psykisk ubehag. Den norske tv-kanalen TV 2 skal sende «Farmen» i Norge.

- To års fengsel

Dyrebeskyttelsesinspektør i Jordbruksverket, Linda Karlsson, sier at de ikke kan forutsette at det vil skje noe ulovlig i løpet av tv-serien, men presiserer at de vil ta affære dersom ulovligheter kommer fram i ettertid.

- Har det forekommet dyreplageri, kan man dømmes til to års fengsel, sier hun til avisa.

TV4-sjefen Jan Scherman tilbakeviser kritikken, og sier at han er forundret over henvendelsen fra Jordbruksverket. Han sier TV4 har konsultert all tenkbar svensk ekspertise. Tv-sjefen bekrefter imidlertid at det antakelig vil forekomme dyreslakt i serien, men forsvarer det med at dyra ikke vil lide, og at mennesker tross alt er kjøtetere. Scherman tror Jordbruksverkets egentlige motiv for å kritiserer serien er oppmerksomhet.

Deltakere nekter slakt

Inntil nå har bare væren Ernst kommet til bondegården der tv-serien skal spilles inn. Senere kommer også ei ku, en gris og en hest.

- Jeg sulter heller enn å slakte Ernst, sier Majsan Linder, en av de svenske deltakerne.

En annen av deltakerne, Gustav Lorenz, tror for sin del ikke at de vil slakte noen av dyrene.

- Vi har allerede lært å lage neslesuppe.