Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV som i Amerika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett kvalitet blir nok «Lille lørdag»-guttas «Åpen post» et kult program. Først hos ungdommen, gradvis også hos voksne og eldre seere. For det er så mange måter å amerikanisere fjernsynet på. En av dem krever at seerne tilegnes amerikanske måter å oppleve fjernsyn på.

Den norske eldre eliten som advarer mot amerikansk fjernsyn som det verste som kan ramme norsk kultur, har tradisjonelt konsentrert seg om amerikanske såpeoperaer og amerikanske nyhetssendinger. Såpeoperaene er nå akseptert i Norge - også i de akademiske sjiktene. Bransjens folk kaller til og med sjangeren «drama». Et så fint ord ville ingen brukt for 15 år siden.

  • Nyheter på amerikansk har ennå ikke slått helt igjennom i Norge. Nyhetssendingene fra NRK, TV2, TVNorge og Nyhetskanalen anses stadig som «seriøse» og slik lages de fordi det norske folk tradisjonelt liker å informeres i fullt alvor om det som skjer. Men det foregår en vridning over i mer dramatikk - «if it bleeds it leads» som det heter hos fagfolket.
  • De nyhetsshowene som dominerer amerikanske skjermer inneholder stoff som hos oss foreløpig formidles i andre magasinposter - som «Uteliv» på Nyhetskanalen, «God kveld, Norge» på TV2 og liknende. Når dette for alvor får plass i hovednyhetssendingene sammen med mer blod og sex, har vi fått amerikanske tilstander også her.
  • Nå er Bård Tufte Johansen og Harald Eia på skjermen, inspirert av Conan O'Brian i NBC og hans punchball Andy Richter. Showet har nådd kultstatus, og da må unge, kreative programskapere på Marienlyst akkompagnert av underholdningsjournalistene i Akersgata ha det samme. Det krever omskolering: For det første må skribentene og produsentene skaffe det rette innholdet. For det andre må programlederne trene seg i formen. For det tredje må gjestene, det vil si gruppen av kjendiser fra det unge og urbane Oslo-miljøet, oppfatte poenget ved sin opptreden. For det fjerde må vi seere venne oss til at det vi ser er godt ment og kanskje glimtvis morsomt.
  • Og slik skulle Norge være enda litt mer tv-amerikanisert, omtrent ved påsketider.

Men amerikanisert fjernsyn må ha et amerikanisert publikum. Vi må læres opp til å like amerikansk underholdning sammen med dem som skal produsere det. Vi har sett mange eksempler på at programmene «setter seg» først etter at de har gått en stund. Andre gjør det aldri. Dan Børge Akerø er for lengst historie med sitt show der han kopierte Jay Leno med innslag av David Letterman. Det gikk ikke så bra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!