- TV-spillere har kjappere hjerner

- Kan være bedre bilkjørere, sier forskere.

(Dagbladet.no): Det er trolig ikke bare usunt å ligge på sofaen og spille tv- og dataspill, skal vi tro amerikanske forskere.

Nå har forskere funnet ut at dataspillere faktisk har evne til å oppdage objekter raskere enn andre.

Sammenliknet ungdommer

Forskerne har funnet ut dette ved å studere to grupper amerikanske høyskolestudenter. En gruppe med ungdommer som spilte gjennomsnittlig to timer om dagen seks dager i uka, og en gruppe med nybegynnere. Forskerne fant at de garvede spillerne hadde raskere evne til å oppdage objekter som dukket opp på skjermen enn de andre. Hjernene deres prosesserte visuelle bilder ca 100 millisekunder fortere.

- Spillerne har ingen spesiell søkestrategi, de er bare raskere, sier Dr. Alan Caster ved Washington University i St. Lois til Reuters.

Bedre sjåfører?

For dagliglivet kan dette bety at dataspillere skanner omgivelsene sine fortere, og raskere finner for eksempel nøkkelknippet sitt på vei ut døra. Ifølge Castel kan det også bety at de er mer oppmerksomme bilførere, og har større evne til å unngå kollisjon. Han skisserer videospilling som en måte å trene opp hjerne på for for eksempel slagpasienter.

Castel sier ikke noe om tv-spilling som sådan er «bra» eller «dårlig» for helsa, men det er altså ikke sikkert det er grunn til å advare de unge håpefulle mot firkantede øyne.

RASKERE ØYNE: TV-spillere slår andre når det gjelder å finne objekter - i hvert fall på en skjerm. Foto: SCANPIX
RASKERE ØYNE: TV-spillere slår andre når det gjelder å finne objekter - i hvert fall på en skjerm. Foto: SCANPIX Vis mer

Rapporten slik den er publisert i Acta Psychologica finner du her.