SKARP DAME: Gemma Whelan tøffer seg snart som Yara Greyjoy i en ny sesong av «Game of Thrones». Foto: HBO
SKARP DAME: Gemma Whelan tøffer seg snart som Yara Greyjoy i en ny sesong av «Game of Thrones». Foto: HBOVis mer

«Game of Thrones»

TV-stjerna «drepte nesten» statist med øks på settet

Første gang Gemma Whelan (36) svingte «Game of Thrones»-øksa, kunne det gått riktig ille.

LONDON (Dagbladet): Nordengelske Gemma Whelan hadde lite våpenerfaring da hun tok fatt på rollen som Yara Greyjoy i «Game of Thrones». Det gikk hardt utover en av statistene i den første møljekampscenen hennes.

- Ingen hadde lært meg «pulling», forteller hun til Dagbladet i London.

- Trikset, når du klabber til noen, er jo nesten å slå – og så trekke bevegelsen tilbake. Av en eller annen grunn hadde jeg ikke fått med meg det.

Oppsiktsvekkende nok skal Wheelan ha blitt utstyrt med ekte øks før innspillingslederne ropte «action».

- De sa det kom til å gå greit fordi gutta hadde masse beskyttelse på. Så gjorde vi ett «take» hvor alle gikk amok - og jeg nesten drepte en fyr fra Liverpool. Da tok de den kjapt fra meg: «Takk, det der kommer ikke til å funke.»

VINTEREN ER HER: En ny trailer på hele to minutter avslører en del av handlingen i den kommende sesongen av «Game of Thrones». Video: HBO Vis mer

Voldsforskjeller

Emmy-grossisten «GoT» er blitt kritisert for graden av brutalitet, blant annet i det amerikanske magasinet The Atlantic. John Bradley-West (29), som spiller bokormen Samwell Tarly, mener imidlertid at bøllestrekene tjener ulik hensikt.

- Mye av volden er ballettaktig og elegant, observerer han overfor Dagbladet.

- Folk kapper hverandre i to med sverd uten å bli andpustne, engang. Det blir nærmest som en dans – framstår respektabelt og stilig.

Da er det andre boller når skikkelsen hans får regelrett grisebank, slik vi har sett ved et par anledninger.

- I de tilfellene er det grasiøse fullstendig borte – han faller som en gjødselsekk, påpeker Bradley-West.

- Hvis «Thrones» har fått pepper for en «la det skure»-holdning til konsekvensene av vold, er jeg desto mer stolt over scenene som viser hvor ubehagelig den faktisk er. Én ting er å stikke noen ned – det er ille nok å gi dem en på trynet. Her får du oppleve det omtrent som når det skjer på gata.

Viser styrke

Whelan bedyrer at hun sverger til gummiøks på settet nå. Og selv om hun i typisk «GoT»-ånd ikke vil forskuttere handlinga i de kommende episodene, kan hun i det minste bekrefte at Yara vil vise muskler igjen.

Bare ikke utfordre henne på hvorvidt hun verdsetter at showskaperne David Benioff og Dan Weiss har gitt henne en «sterk kvinnerolle».

- Det er synd og skam at du spør, bjeffer hun når en journalist våger seg under pressetreffet ved Themsen.

- Akkurat det burde ikke være tema. Kvinner er og blir sterke og uavhengige – og å reflektere det i en rolle er ikke vanskelig. Det er flott at David og Dan gir oss sjansen til å gjøre det så åpenlyst – men det burde ikke bli problematisert lenger, erklærer Whelan.