SANT ELLER IKKE: CBS-producer Mary Mapes (t.v.) og CBS-anker Dan Rather flankerer skuespillerne som framstiller dem i filmen «Truth», Cate Blanchett og Robert Redford. Foto: NTB Scanpix
SANT ELLER IKKE: CBS-producer Mary Mapes (t.v.) og CBS-anker Dan Rather flankerer skuespillerne som framstiller dem i filmen «Truth», Cate Blanchett og Robert Redford. Foto: NTB ScanpixVis mer

TV-stjerne snublet i sannheten

Dan Rather var en av USAs største nyhetsankere. Fallet ble stygt.

Kommentar

Dan Rather gikk av fra CBS våren 2005. Da hadde han i flere tiår vært TV-kanalens viktigste nyhetsprofil. Sammen med Tom Brokaw i NBC og Peter Jennings i ABC personifiserte han amerikanske kringkastingsnyheter. Mot slutten hadde han en årslønn på vel seks millioner dollar. Så kom fallet.

Texaneren Dan Rather (f. 1931) overtok ankerjobben i CBS etter legendariske Walter Cronkite. Da hadde han allerede skapt seg et solid navn som nyhetsreporter. Han dekket mordet på Kennedy i 1963, Vietnamkrigen, Watergate-skandalen i 1974. Som ankermann ledet han nyhetssendingen direkte fra Tiananmen-plassen i Beijing under studentopptøyene i 1989. Han hadde et rykte som liberal, men objektiv nyhetsmann. På et tidspunkt innførte han en fast utgangsreplikk på kveldens nyhetssending: «Courage» - fatt mot!

Han har skrevet seg inn i amerikansk pressehistorie, men han er likevel ikke historie. Tvert imot; debatten om Dan Rathers renommé og troverdighet har blusset opp igjen med full kraft de siste ukene. Det skyldes filmen «Truth» som hadde premiere i USA i oktober, og som åpner i Norge denne uka. Avisa Wall Street Journal gikk kraftfullt ut med følgende dom: «Filmen Truth er like falsk som de opprinnelige forsøkene på å sverte George W. Bush?s militærtjeneste under krigen». I New York Times? langt mer forsonlige anmeldelse heter det likevel at filmens tittel nok burde ha vært utstyrt med et spørsmålstegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Truth» er basert på memoarboka til CBS-producer Mary Mapes og omhandler affæren som i ettertid er blitt kalt «Rathergate», og som medførte at Mapes fikk sparken og Rather måtte trekke seg etter sterkt press. Saken startet i 2004, et par uker før George W. Bush ble gjenvalgt som USAs president. Mapes hadde fått tak i et gammelt dokument som angivelig viste at Bush hadde sluppet unna militærtjeneste i Vietnam, takket være høytstående forbindelser som fikset ham inn i Nasjonalgarden i Texas, hvor han knapt nok skulle ha møtt opp til tjeneste.

CBS publiserte saken som utviklet seg til en politisk heksegryte. Fortsatt koker den over. Dokumentene var falske, hevder Bush-leiren og republikanerne. De var framskaffet i et forsøk på å frata Bush valgseieren i 2004. CBS ble presset til å nedsette en granskingskommisjon og satte - av alle - tidligere justisminister under Reagan og Bush sr., Dick Thornburgh, til å lede den. Mapes og Rather ble kastet til en konservativ ulveflokk som flekket tenner.

I ettertid har klimaet i amerikanske media utviklet seg i en alt annet enn liberal retning. Mary Mapes, som er prisbelønt for Abu Ghraib-avsløringen om mishandling av fanger i Irak, og ankerlegenden Dan Rather er fortsatt forvist til journalistikkens skammekrok. Derfra setter de - ti år etter - stadig sinnene i kok.