TV-suksesser risikerer baksmell

Hallvard Flatlands suksessprogram «Ditt livs sjanse» granskes av departementet for mulig brudd på lotteriloven. NRK risikerer en dundrende baksmell hvis programmet er ulovlig. Også Arve Juritzens show «Vil du bli millionær» skal være i søkelyset.

Rolf Francis Sim ved sivilavdelingen i Justisdepartementet sier til NTB at Hallvard Flatlands fjernsynsshow «Ditt livs sjanse» granskes for å finne ut om det finansieres i strid med lotteriloven.

Årsaken er at i begge showene skal folk som ønsker å bli med i showet, må ringe et teletorgnummer for å svare på en rekke spørsmål som kan kvalifisere dem til en framskutt plass i tv-studio. Departementet har tidligere slått ned på teletorgtjenester med en innringningspris som er høyere enn normaltakst.

Innringerne må betale henholdsvis kr 6,50 og 13,50 per minutt for å delta på kvalifiseringsrundene til NRK og TV 2s nye suksessprogrammer.

Det er inntekten fra disse 829-numrene som finansierer Flatland og Juritzens spørrekonkurranser.

Hallvard Flatland og NRK opplevde eventyrlige seertall etter første program. Bare lørdag kveld hadde «Ditt livs sjanse» 1 500 000 seere. Og i går satt over 900 000 benket foran skjermen for å se Arve Juritzens «Vil du bli millionær» på TV 2.

Hvis departementet finner ut at showene er i strid med lotteriloven, risikerer NRK og TV 2 en økonomisk baksmell. NRK fikk i fjor en kilevink etter at innringningsnumrene til «Påskenøtter» var priset 30 prosent høyere enn vanlig takst.