Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-teamet sto på toppen av vulkanen da den plutselig eksploderte:
- Ekstremt skremmende

- Ikke en opplevelse jeg noensinne ønsker å gjenta. 

PEPRET MED BRENNENDE STEINER: Vulkanen Etna på Sicilia har igjen utbrudd. Et BBC-team som besøkte vulkanen ble fanget midt i et utbrudd. Vulkanen regnes som Europas mest aktive. Bildet viser et utbrudd onsdag denne uka. Foto:&nbsp;<span style="background-color: inherit;">GENIA/IPA/REX/NTB Scanpix</span>
PEPRET MED BRENNENDE STEINER: Vulkanen Etna på Sicilia har igjen utbrudd. Et BBC-team som besøkte vulkanen ble fanget midt i et utbrudd. Vulkanen regnes som Europas mest aktive. Bildet viser et utbrudd onsdag denne uka. Foto: GENIA/IPA/REX/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Et produksjonsteam fra den britiske kringkasteren BBC og en gruppe turister hadde klatret opp til toppen av den verdenskjente vulkanen Etna på Sicilia i Italia, da den plutselig eksploderte.

- Mange ble skadd. Noen hodeskader, brannskader, sår og blåmerker, skriver BBCs vitenskapsjournalist Rebecca Morelle på Twitter, ifølge kanalen.

Flytende lava blandet med damp førte til en enorm eksplosjon, som førte til at gjengen ble «pepret med brennende steiner og damp», sier hun videre.

Rundt åtte personer skal ha blitt skadd i hendelsen, enkelte av dem måtte bli evakuert ned fra fjellsida av redningsmannskap, skriver den britiske kringkasteren.

Blant verdens mest aktive vulkaner

BBC-teamet skal ha kommet fra hendelsen uten alvorlige skader, ifølge Morelle. Hun sier videre at en vulkanolog på stedet omtalte det som «den farligste hendelsen han hadde sett» i løpet av sin 30 år lange karriere.

UTBRUDD: Etna er en aktiv vulkan på østkysten av Sicilia i Italia. Se det siste spektakulære utbruddet her. Video: REUTERS DV Vis mer Vis mer

- Å spurte ned en fjellside mens man blir pepret av stein, hopper unna brennende kampesteiner og forsøker å unngå kokende damp, er ikke en opplevelse jeg noensinne vil oppleve igjen, skriver Morelle.

Den 3329 meter høye vulkanen som ruver over Sicilias østkyst, regnes som en av verdens mest aktive vulkaner. Man regner med at den har vært mer eller mindre aktiv i 2,5 millioner år.

Etter litt over ett år uten utbrudd, våknet den sovende kjempen til liv igjen 28. februar i år, ifølge Det nasjonale instituttet for geofysikk og vulkanologi (INGV) i Italia.

Den voldsomme vulkanske aktiviteten skyldes at Sicilia ligger der den afrikanske og den eurasiske tektoniske platen kolliderer.

Naturens eget fyrverkeri

SPEKTAKULÆRT: Bilder som dette, fra Etna i Italia, gikk verden rundt etter det spektakulære utbruddet i desember 2015. Foto: Salvatore Allegra / AP / NTB Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Bilder som dette, fra Etna i Italia, gikk verden rundt etter det spektakulære utbruddet i desember 2015. Foto: Salvatore Allegra / AP / NTB Scanpix Vis mer

Spektakulære bilder av et utbrudd i desember 2015 gikk verden rundt. Bildene viste lyn som blir dannet inne i en gigantisk røyksky, som igjen dannet naturens fyrverkeri over Sicilia.

Fenomenet er kjent som «dirty thunderstorm», og oppstår når steinfragmenter, aske og ispartikler kolliderer og skaper statisk elektrisitet.

- Lynet kan være årsaken til hvorfor glasskulene dannes, fordi de varmer opp lufta inne i askeskyen til rundt 30 000 grader. Dette gjør at glasspartiklene smelter og blir til væske, og mens denne væsken drypper ned igjennom lufta, kjøles de ned og antar rund form, skrev Science Alert den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media