TV-Trude jubler

LONGLEAT (Dagbladet): Den populære dyrlegen Trude Mostue fortsetter suksessen i Storbritannia med nye TV-serier, men privat har hun kjærlighetssorg etter at samboeren Patrick gjorde det slutt lørdag.

Den norske jenta er så populær at hun nylig var nødt til å leie inn to livvakter for å holde nysgjerrige på avstand.

- Jeg har altfor mye å gjøre for tida. Vi holder på med 14 nye episoder av «Veterinærene i praksis», som også vises på norsk TV. Samtidig deltar jeg i en helt ny programserie som heter «Vets in Rescue». Den handler om livet på en klinikk i Nord-England - der vi rykker ut til dyr som er akutt syke. Og så holder vi på å avslutte en serie fra Afrika som heter «Vets in Wild», sier Trude Mostue (31).

Safaripark

Vi treffer den norske veterinæren i Longleat safaripark i Wiltshire sør for Bristol. Parken drives og eies av markien av Bath. Adelsmannen er kjent for sine mange nære venninner. Spøkefullt forteller Trude Mostue at hun ikke har tenkt å bli en av hans såkalte «wifelets» - selv om kjæresten, Patrick, har gjort det slutt.

- Før ferien ble Patrick introdusert i serien som min kjæreste, så nå må jeg nok forklare meg litt for seerne, sier hun.

Da kjæresten hadde gjort det slutt, ble Trude Mostue husløs. Inntil videre bor hun hos en venninne, men hun er på jakt etter leilighet.

- Bilen er mitt hjem nå, men snart får jeg en flott ny bil. Det ble slutt på lørdag, og mandag dro jeg ut for å shoppe. Det endte med at jeg kjøpte en Lotus, og den gleder jeg meg til å få. Moren min er bekymret for meg, men til helga kommer nødhjelpen fra Norge når min søster kommer.

Ulver

Hver onsdag er Trude på jobb i safariparken, og TV-teamet fra BBC henger på hjul. Innslagene fra parken skal brukes i de neste episodene av «Veterinærene i praksis». I går startet dagen med en pelikan som ikke var helt vel. Deretter bar det rett til legevisitt hos dromedarene, før Longleats mange ulver skulle vaksineres. Det blir hektiske dager. Opptakene tas der og da. Det er ikke tid til nye opptak.

I februar startet hun jobben i Longleat, men så langt har hun verken operert løver eller tigere. Men på en av ulvene måtte hun fjerne et øye. Oppgavene er mange og utfordrende for en safariveterinær.

Utrykningslege

Ved siden av jobben i Longleat er Trude Mostue i full gang som utrykningsdyrlege, en helt ny TV-serie som tar utgangspunkt i en klinikk i et område med mange dyr. I hui og hast må dyrlegene rykke ut til dyr i nød - med TV-teamet på hjul. I forbindelse med serien «Vets in Rescue», som har premiere i Storbritannia i oktober, har man invitert folk til å ta med seg sine syke dyr til klinikken. Ingen hadde i sine villeste fantasier drømt om at responsen skulle bli så stor som den ble. Det var tett med folk.

- Det var svært skremmende. Alle ville ta på meg og hilse på meg. Jeg fikk ikke gjort jobben min. Det var så ille at jeg var nødt til å leie inn to livvakter for å holde folk unna. Jeg brukte en time for å komme gjennom folkemengden da jeg skulle på toalettet, forteller hun.

Tett program

Etter gårsdagens TV-opptak i Longleat fortsatte Trude Mostue tilbake til klinikken i Bristol der syke dyr ventet på operasjoner. Foreløpig har hun et tettpakket program - men hva med framtida?

- Programmet er fullt fram til midten av 2000. Jeg har skrevet to bøker, den ene er en barnebok om pattedyr som jeg håper å få utgitt på norsk. Neste år skal jeg også åpne egen praksis i Bristol.

Da får Trude med seg en norsk kollega, Mona Solumdal Plowe. Navnet på klinikken blir Viking Veterinarian Group.