Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV2 åpner opp om hemmelige tall

Etter mye kritikk av hemmelighold offentliggjør TV 2 tallene som viser hvor mange ansatte de har i Bergen, sammenlignet med i Oslo.

ÅPNER OPP: Olav T. Sandnes, sjef i TV 2, synes det er synd at debatten om hemmeligholdet har tatt fokus bort fra søknadfen deres om å bli kommersiell allmennkringkaster. FOTO: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Olav T. Sandnes, sjef i TV 2, synes det er synd at debatten om hemmeligholdet har tatt fokus bort fra søknadfen deres om å bli kommersiell allmennkringkaster. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I utlysningen til allmennkringkasteravtalen, som TV 2 har søkt på, er ett av kravene fra regjeringen at majoriteten av de redaksjonelle beslutningene skal tas i en hovedredaksjon minst 10 mil fra Oslo. Det betyr at hoveddelen av avgjørelsene til TV 2 må tas i Bergen.

I søknaden har TV 2, som har en Oslo-basert ledelse, argumentert med at de har oppfylt kravene fra regjeringen. Men de siste dagene har kanalen fått mye kritikk for å ikke ville vise fram tallene som bekrefter at det.

Nå har TV 2 snudd, og offentliggjør likevel tallene som viser hvor mange av de redaksjonelt ansatte som jobber i Bergen, sammenlignet med i Oslo.

Tallene som TV 2 offentliggjorde torsdag morgen, viser at det totalt er 87 redaksjonelle medarbeidere i Nyhetsområdet i Bergen, og 53 i Oslo. Tallene viser også at for hovedkanalen TV 2 er det 122 medarbeidere i Bergen og 114 medarbeidere i Oslo.

FOTO: Skjermdump
FOTO: Skjermdump Vis mer

- Et oppdrag vi ønsker å levere på

Når staten inngår en ny avtale med en TV-kanal, vil kanalen bli tildelt inntil 135 millioner kroner per år i fem år.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes skriver i en e-post til Dagbladet at han mener det er synd at denne saken tar oppmerksomheten bort fra at de har levert det de mener er en sterk søknad, som de er stolte av.

- Dette er et oppdrag vi ønsker å levere på slik vi har gjort i det meste av vår 25 år lange historie. I lys av kritikken som har kommet har vi derfor valgt å offentliggjøre tallene. Det er viktig å si at tallene som nå offentliggjøres, viser organisasjonen vår slik den ser ut i dag, uten en allmennkringkasteravtale. Den er ikke en beskrivelse av hvordan vi vil oppfylle en avtale, sier Sandnes.

Han sier at som et uavhengig mediehus verner de om mediemangfold, ytringsfrihet og offentlighetsprinsippet.

- Samtidig er vi en kommersiell virksomhet som er utsatt for hard konkurranse på mange områder. Vår vurdering har derfor vært at noen av de detaljerte opplysningene departementet har bedt om ikke bør offentliggjøres, fordi de kan bli misbrukt av andre aktører, og fordi vi har vært opptatt av å ikke gjøre noe feil i den viktige dialogen med departementet. Dette gjelder opplysninger om inntekter og kostnader, samt detaljerte opplysninger om vår interne organisering som denne saken handler om, sier Sandnes.

- Ikke dramatisk

Sandnes legger til at det også hele tiden har vært en åpen dialog og transparent prosess med departementet.

- TV 2 har en felles interesse med departementet i at det gjøres en grundig jobb og at prinsipper er tydelig formulert, slik at det ikke oppstår tvil og diskusjoner i etterkant. At behandling av søknaden tar noe tid, opplever vi derfor ikke som dramatisk, sier han.

I utgangspunktet var planen at partene skulle inngå en avtale i desember, men Kulturdepartementet og TV 2 forhandler fortsatt. Det er særlig to punkter som fortsatt diskuteres: TV 2s modell for et regnskapsmessig skille mellom allmennkringkastingsoppdraget og annen virksomhet, og kravet til lokalisering.

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, sier at siden dette er den første avtalen av sitt slag, og at de ikke ser det som noe dramatisk at det tar noe tid å få avtalen på plass.

- Det er også i vår interesse at prinsippene i avtalen er tydelig formulert, slik at det ikke oppstår noe tvil i etterkant. Det gjelder både regnskapsmessig skille og lokalisering, sier Willand til Dagbladet.

Beskrevet som redaksjonelle

Tidligere denne uken skrev Bergens Tidende at TV 2 hadde definert flere teknologiske stillinger som redaksjonelle, noe som gjør at regnskapet over ansatte tipper over til at det er flere redaksjonelt ansatte i Bergen.

Dette forklarer Willand slik:

- I søknaden har vi beskrevet de prinsippene vi legger til grunn, når vi vurderer hvem som anses som redaksjonell medarbeider tilknyttet hovedkanalen TV 2. Det handler ikke bare om reporterne våre, men også de medarbeiderne vi er helt avhengige av at bidrar til det redaksjonelle produktet, og da vil også enkeltstillinger i teknologi inngå i det, sier Willand til Dagbladet.

Hun legger til at allmennkringkasteravtalen kun gjelder TV 2s hovedkanal, og ikke de andre virksomhetene.

- Avtalen gjelder kun hovedkanalen og medarbeiderne som jobber for blant annet tv2.no og Nyhetskanalen inngår ikke i dette regnskapet, sier hun.

Willand beskriver samarbeidet mellom dem og Kulturdepartementet som godt.

- Vi opplever egentlig ikke noen vesentlige uenigheter i prosessen. Vi har en felles interesse av å gjøre en grundig jobb, sier Willand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!