TV2 blør

TV2-sjef Kåre Valebrokk vil i dag trolig legge fram et årsresultat før skatt på rundt minus 25 millioner kroner. Selve tv-kanalen har gått med et pent overskudd, men eierskapet i tapssluket TVNorge rir fremdeles Valebrokk som en mare.

I dag legger TV2 fram sitt årsresultat. Sentrale kilder som Dagbladet har snakket med, sier at TV2-konsernet samlet vil ende på et resultat før skatt på rundt minus 25 millioner kroner.

Dette er langt dårligere enn rekordåret 2000. Da gikk TV2 med 344 millioner kroner i pluss, riktignok godt hjulpet av salget av Canal Digital.

TV-kanalen går bra

TV2-konsernet er delt inn i tre virksomheter. Datterselskapet TV2, som er tv-kanalen, vil etter det Dagbladet erfarer ende på over 120 millioner kroner før skatt. Men det hjelper lite når resten går i minus. TV2 eier 49,3 prosent av TVNorge, som i 2001 hadde et resultat før skatt på minus 94 millioner kroner. TV2-sjefen har tilbudt hovedeier SBS Broadcasting halve TVNorge for 200 millioner kroner, men SBSs mektige nestsjef, Markus Tellenbach, har sagt nei. Partene skyggebokser fremdeles.TV2 Interaktiv vil etter det Dagbladet tror ende med minst et tosifret milliontap. Driftsresultatet per august i fjor var på minus 17 millioner kroner.Administrerende direktør Axel Dahl i TV2s investeringsselskap, TV2 Invest, opplyser at sammenbruddet i dot.com-bransjen har slått negativt ut for regnskapet i 2001.

- Jeg kommenterer tallene i morgen, sier Kåre Valebrokk.

Byttehandel

I løpet av fjoråret har TV2-sjef Kåre Valebrokk kjøpt seg inn i Carrot Communications, Acta Holding, Adirekta og eSolutions Group i bytte mot reklametid på tv. Dermed gjør TV2 to ting på én gang: Kanalen får utnyttet hull i sitt sendeskjema for reklamefilmer, samtidig som de posisjonerer seg i forhold til den digitale utviklingen.

Men det er en risiko å investere i selskaper - særlig i dot.com- og gründerselskap.

TV2s aksjer i grafikkselskapet vi[z]rt var på det meste verd 250 millioner kroner. I dag er TV2s andel verd under ti millioner på den tyske IT-børsen, Neuer Markt. Per tredje kvartal har TV2 avskrevet verdien på selskapet med 29 millioner kroner.

Minus i 2001

- Da TV2 Invest ble etablert var det et annet syn på verdistigningen i bransjen. I år 2000 var det en verdistigning på vår portefølje totalt sett. I 2001 har det vært et verdifall. Til sammen er porteføljen likevel mer verdt i dag enn TV2s samlede pengeinvesteringer på noen titalls millioner kroner, sier Dahl.

- Våre innskudd i seinere tid er gjort stort sett i bytte mot reklametid. Det er helt vanlig. Det gjøres i andre mediebedrifter som Schibsted, Aller-gruppen, A-pressen og for alt jeg vet muligens også hos dere i Dagbladet, sier Dahl.

TAPER PENGER: TV2-sjef Kåre Valebrokk tapte penger i fjor. - Jeg kommenterer tallene i morgen, sier Valebrokk.