HJEMME HOS:  Her er Tom Victor Gausdal og Fredrik Græsvik hjemme hos Aung San Suu Kyi. De snakket om fredsforkjemperens favorittrett og kakeoppskrifter.  Foto: TV 2
HJEMME HOS: Her er Tom Victor Gausdal og Fredrik Græsvik hjemme hos Aung San Suu Kyi. De snakket om fredsforkjemperens favorittrett og kakeoppskrifter. Foto: TV 2Vis mer

TV2-Fredrik fikk tørrfisk av Aung San Suu Kyi

Fredrik Græsvik og Tom Victor Gausdal fikk overraskelsesgave av fredprisvinneren.

(Dagbladet): - Det var veldig rart å sette seg ned med det største fredssymbolet etter Nelson Mandela. Jeg har møtt mange statsledere gjennom tidene, men nå måtte jeg klype meg i armen. Det var magisk, jeg har ikke opplevd noe slik siden jeg traff Yassir Arafat, sier Fredrik Græsvik (44) til Dagbladet om da han møtte Aung San Suu Kyi.

Den kjente utenriksreporteren i TV2 har gjort sin mat- og vinfascinasjon til tv.

Søndag 26. februar har programmet «Til bords med fienden» premiere på kanalen.

Tørrfiskgave Gjennom fire episoder blir det matlaging med fredsbudskap. Med seg har han den anerkjente kokken Tom Victor Gausdal (35).

- EN DRØM: Å lage matprogram har alltid vært en drøm for Fredrik Græsvik. Nå går den i oppfyllelse. - Vi prøver å få to sider av en konflikt til å sitte rundt et bord, og mat er fredsskapende. Målet er ikke å skape fred i verden, men det er på veien dit. Vi ser på det som et skritt i riktig retning, og vårt bidrag til å skape fred, sier han. Til høyre kokk Tom Victor Gausdal.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- EN DRØM: Å lage matprogram har alltid vært en drøm for Fredrik Græsvik. Nå går den i oppfyllelse. - Vi prøver å få to sider av en konflikt til å sitte rundt et bord, og mat er fredsskapende. Målet er ikke å skape fred i verden, men det er på veien dit. Vi ser på det som et skritt i riktig retning, og vårt bidrag til å skape fred, sier han. Til høyre kokk Tom Victor Gausdal. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Målet er å samle to sider av en konflikt rundt et måltid som Gausdal lager. Kokken henter inspirasjon fra omgivelsene.

I det første programmet samles jøder og palestinere rundt ett bord i en jødisk bosetting på Vestbredden, og stemninga er anspent. I Burma var et fysisk møte umulig, men de lager mat med militærjuntaen i jungelen den ene dagen og banker på døra til fredsprisvinner Suu Kyi den neste.

- Vi visste at Erik Solheim skulle dit, så vi ringte på døra og sa «Norway minister». Jeg vet ikke hvem døråpneren trodde vi var, men han slapp oss inn. Det var usikkert om vi skulle få tid med henne, men da vi satte oss i hagen ble det godt over en time, sier Græsvik.

Lang husarrest Suu Kyi har sittet i husarrest mer eller mindre permanent fra 1989 til 2010 på grunn av sin kamp for demokrati. I 1991 ble hun tildelt Nobels fredspris, og i fjor høst uttalte hun at hun fortsatt ønsker å bli president for Burma.

- MAGISK:  Aung San Sui Kyi gjorde enormt inntrykk på Fredrik og Tom Victor. Den erfarne journalisten måtte klype seg i armen, og beskriver møtet som magisk. Foto: TV 2
- MAGISK: Aung San Sui Kyi gjorde enormt inntrykk på Fredrik og Tom Victor. Den erfarne journalisten måtte klype seg i armen, og beskriver møtet som magisk. Foto: TV 2 Vis mer

Græsvik og Gausdal møtte henne i villaen hvor hun satt i husarrest, og gjorde intervjuet i hagen.

- Vi snakket om mat, og hun ble kjempeglad da hun fikk vite at hun snakket med en kokk. Det hadde hun nok ikke ventet, sier Græsvik og ler.

- Det ble mye snakk om kaker og kakeoppskrifter. Hun fortalte at favorittmaten hennes var kokt ris med tørket fisk, en burmesisk rett. Dagen etter fikk jeg tilsendt to pakker med tørket fisk til hotellet med et håndskrevet kort fra henne. Det var veldig gøy, sier Gausdal.

Ekorn og katt Brevet er datert 1. november i fjor, og på det hvite kortet har hun skrevet «Til Fredrik og Tom. Her er to pakker med tørket, saltet fisk, klar til å spises, og jeg pakket med 'balachoug', laget av tørkede reker, som er en burmesisk favoritt. Jeg håper dere vil like vår fiskerett. Alt godt, Aung San Suu Kyi».

BREV: Dagen etter at Tom Victor og Fredrik hadde vært på besøk, sendte Sui Kyi to pakker med tørrfisk og et brev med en personlig hilsen til dem. Foto: Privat
BREV: Dagen etter at Tom Victor og Fredrik hadde vært på besøk, sendte Sui Kyi to pakker med tørrfisk og et brev med en personlig hilsen til dem. Foto: Privat Vis mer

Reporteren og kokken besøker Midtøsten, Burma, Egypt og Rwanda. Stedene er valgt på bakgrunn av hvor Græsvik har jobbet. De får servert alt fra ekorn og katt, til selv å lage oksetunge og hogge ned bananklaser.

- Burma-turen sitter mest igjen. Da vi krysset grensa, fikk vi vite at tre-fire hadde blitt drept. I tillegg var det veldig spesielt å snakke med Suu Kyi om kaker. Hun har stor karisma, og er et menneske som gjør inntrykk, sier Gausdal.

Græsvik er på sin side mest fornøyd med at de fikk samlet palestinere og jøder, og var usikker på om det i hele tatt ville gå da den ene palestineren ville trekke seg.

Drapstrusler I Burma fikk de drapstrusler hvis de ikke la ned kameraene, likevel var det i Egypt det ble farligst.

- Vi gikk inn på Tahrir-plassen under de tøffeste demonstasjonene. Folk ble redde, de skjønte ikke hvorfor vi filmet inn i matbodene. Til slutt måtte vi ta bort kameratene og komme oss bort. Det ble flere og flere lag av mennesker rundt oss. Jeg ble veldig redd, sier Gausdal.

- Jeg ble også redd. Vi kunne ikke ha vært der i to minutter til, medgir Græsvik.