MYSTERIER: TV2s avtroppende nyhetsanker gjør som flere av sine kolleger når hun nå gjør krimforfatter av seg. Foto: Paul S. Amundsen
MYSTERIER: TV2s avtroppende nyhetsanker gjør som flere av sine kolleger når hun nå gjør krimforfatter av seg. Foto: Paul S. AmundsenVis mer

Tv2-kjendisen har skrevet en James Bond-aktig thriller

Siri Lill Mannes overrasker i sin krimdebut.

||| BOK: Vi befinner oss på Polarhalvøya med beliggenhet 66 grader nord på Helgelandskysten. Et politisk toppmøte samler den norske regjering med en botoxbehandlet statsminister, arbeiderpartivennlige norske finanstopper og konsernledelsen i Norges største oljeselskap. Dessuten: EUs toppfolk, styrtrike amerikanere og russiske observatører. Verdens energiframtid skal avgjøres.

Det blir et farlig spill i en gjennomkorrupt bransje.

Varm krig Siri Lill Mannes har gått forsvarets russiskkurs, og har hovedfag i historie. Det kommer godt med når hun nå debuterer med en politisk thriller. Den dreier seg om en tidligere kald krig som nå er blitt en krig om varme; gass og olje.

Den skjøre maktbalansen mellom øst og vest handler nå om et EU som er avhengig gass fra det ustabile Russland. Med et kapital,- og energirikt, naivt lite Norge i en nøkkelrolle.

Tv2-kjendisen har skrevet en James Bond-aktig thriller

Heltetrio «66 grader nord» følger krimoppskriften, men overrasker med en heltetrio: Den ambisiøse Sofie Bønes, som er analytiker i etterretningstjenesten og doktor i geologi, Mary Moan, som har utviklet en revolusjonerende metode for å finne gass og olje. Og endelig barske major Gard Vikholm, med arr på kropp og sjel etter å ha tjenestegjort i noen av verdens tøffeste områder.

Alle har topp karrierer, men miserable kjærlighetsliv.

De sendes til Polarhalvøya etter at forsvaret har fått tips om et mulig terroranslag på toppmøtet, med katastrofale følger for verdensøkonomien.

Rotet og uelegantPlottet har med andre ord James Bondske dimensjoner. Siri Lill Mannes åpner proft og godt. En livredd tsjetsjener blir jaget og drept. En databrikke er på avveier med opplysninger som kan revolusjonere gassindustrien. Her er en gjennomkorrupt, sleip norsk finansmann, russiske avhoppere, en leiemorder fra Balkan, drap og mordforsøk.

Mannes har med andre ord fått med seg mye i en debut med språklig flyt. Problemet oppstår når trådene skal samles.

Boka starter som en finurlig politisk thriller, men ender i litt platt action.

Det blir for mange og likegyldige personer involvert, for mange løse tråder, og et manglende fokus eller oppfølging av de skyldige. Samt en litt rotete og uelegant oppklaring som liksom slippes etter hvert.

Teknikken sitter med andre ord ikke helt i denne boka, som vel kan karakteriseres som en lovende oppvarming til en mulig krimserie bestående av supertrioen Sofie Bønes, Mary Moan og Gard Vikholm.