Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV2-Lene ble krigskjendis

Grusomhetene på Balkan har gitt den norske TV-krigen en ny dimensjon - bokstavelig talt. Nye TV-kjendiser er skapt, og for TV2s reporter Lene Østby (31) er den brutale krigen blitt et vendepunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordet «TV-krig» har vært brukt tusenvis av ganger om konkurransen mellom TV2 og NRK. Den siste måneden har beskrivelsen passet bedre enn noen hadde ønsket. Krigen i Europa er årsaken ti det.

NRK har brukt flere av sine tyngste og mest profilerte nyhetsjournalister for å formidle grusomhetene fra Balkan. TV2 har tatt opp kampen og har på sin side fått nye TV-kjendiser fra krigsskueplassen. Lene Østby (31) er kanskje den største.

18. mars sendte hun første gang direkte fra flyktningeleiren i Skopje.

- Det var en tøff opplevelse. Uvirkelig. Jeg fikk meg ikke til å tro det som skjedde, og hadde store problemer med å ta innover meg det jeg så. Jeg måtte jobbe mye med det følelsesmessige, samtidig som jeg skulle bruke mye energi på å samle informasjon til kveldens direktesendinger hjem til Norge.

Hverdagshendelser, som å spise middag på en restaurant, ble plutselig vanskelig når du kom rett fra flyktningeleire med skrubbsultne folk, grusomme enkeltepisoder og uopphørlig barnegråt som forfulgte meg natt og dag, forteller Lene Østby, til Dagbladet.

Alene

For seks år siden TV-debuterte hun i TVNorge hos Lars Jacob Kroghs nyhetsprogram. Nå står hun på egne bein i krigsrammede Skopje.

- Å prate med andre reportere var den beste medisin. Å øse ut av seg inntrykkene for folk som hadde opplevd det samme, først og fremst danske og britiske nye venner og kolleger, var nødvendig, sier Lene Østby.

Etter de to første ukene i Skopje ble hun hentet hjem på en meget kort påskeferie, før hun fikk 15 minutter til å pakke ny koffert og deretter ble retursendt til Skopje.

- Vi har bodd på et hotell utenfor byen. Dårlig østeuropeisk standard og kakerlakker på badet bryr du deg lite om i en sånn sammenheng. Akkurat nå føles det godt å ha vært her. Men jeg er tom og sliten.

Det skal bli godt å komme hjem.

Kjendistilværelse

- Etter en måned med direktesendinger hver kveld er du blitt TV-kjendis i Norge.

- Ja, jeg forstår dette. Det har blitt mye sendetid og dermed mye oppmerksomhet. Sannsynligvis vil jeg skjønne mer av det når jeg kommer hjem. Det er egentlig litt rart, innrømmer Lene, som kom tilbake til Norge i går kveld.

Hjemsendt av utenrikssjef Fredrik Græsvik, som vet at det er nødvendig å dra hjem med jevne mellomrom for å sortere tankene og de mange meget sterke inntrykkene.

- Jeg skal aller først feire min søsters 40-årsdag. Deretter reise videre hjem til Bergen for å være sammen med venner og kolleger. Må prøve å få ting litt på avstand. Jeg bor alene i Bergen, men har gode venner rundt meg hele tiden. Dessuten vil jeg gjerne tilbake til Skopje. Denne krigen er definitivt ikke over ennå.

- Utfordingen blir å finne nye måter å dekke krigen på, slik at TV-seerne ikke blir lei og vender sendingene ryggen, mener utenrikssjef Græsvik om Lenes neste jobb på Balkan.

For den unge krigsreporteren er det andre ting som fyller hodet akkurat idag:

- Enkelte bilder vil jeg aldri glemme: Piggtråden rundt flyktningeleiren, fulle tog som ble sendt tilbake til krigen, og den såre barnegråten...