TV2-nyhetene er best

Det er et tidsspørsmål før TV 2- nyhetene får flere seere enn NRKs Dagsrevyen.

TV2-sjef Kåre Valebrokk har varslet at TV2 skal bli større enn NRK. Kanalen er på god vei. I det siste er spesielt TV2s nyhetssendinger blitt merkbart bedre enn NRKs. Det er nok et tidsspørsmål før TV2-nyhetene definitivt har gjennomgående flere seere enn NRKs Dagsrevyen.

Stavrum er bra

Spesielt har TV2s satsing på en egen økonomibolk på hverdager falt heldig ut. Ankermann Gunnar Stavrum og hans team fomlet veldig i starten, og vinglet mellom vekselvis helslapt forbrukerstoff og halvhjertet økonominytt. Men de har etter hvert valgt å prioritere det litt harde økonomijournalistiske og nyhetsrelaterte stoffet, og samtlige økonomibolker i forrige uke var verdt å få med seg. Stavrum er blitt en økonomijournalist og et anker vi stoler på. At Trygve Hegnar ikke liker ham, bare styrker hans kredibilitet.

Dagsrevyen og TV2-nyhetene hadde mange av de samme sakene i går: presidentvalget i Russland, rasfaren i Hammerfest og bilulykken i Stavanger. Men mens NRK og Dagsrevyen valgte å kjøre et fullstendig innholdsløst pliktløp om lønnsoppgjør og mekling, fokuserte TV2-nyhetene på en viktig prinsipiell og samfunnsmessig sak: at toppledere aldri tar ansvar og går av i dette landet når bedriften de leder involveres i store ulykker.

Halvtomsinger

Også på presidentvalget i Russland fikk jeg mer ut av TV2-nyhetene enn NRK. TV2 analyserte situasjonen gjennom en uavhengig utenrikspolitisk ekspert, mens Dagsrevyen sa de skulle fortelle meg «hva slags president Putin vil bli, og hvordan Russland vil utvikle seg framover». Det kunne de naturligvis ikke si, og som seer ble jeg derved snytt. Dagsrevyens utenriksmedarbeidere er dessuten svært opphengt i å lage enqujter, intervjuer med folk på gata. Hvor spennende stoff det egentlig er, kan diskuteres. Enhver journalist som har laget en enqujte, vet jo at det stort sett er halvtomsingene og kverulantene som gidder å stoppe opp når du stikker en mikrofon opp i nesa på forbipasserende på gata.

Når nyhetene er bedre på TV2, og NRKs kulturprogrammer er blitt tantete, kjedelige og forutsigbare, er det grunn til å spørre om hvorfor vi skal betale lisens. En allmennkringkaster som bare er best på lørdagsunderholdning, kunne like godt vært finansiert gjennom reklame. Eller hva, Ellen Horn?