Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV2 og NRK i milliardspleis

John G. Bernander og Kåre Valebrokk slår seg sammen og starter et nytt digital-tv-selskap, Norges Television. Prislappen kan komme til å bli hele seks milliarder kroner, og tidligere NRK-sjef Tor Fuglevik er tiltenkt sjefsrollen i selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store spørsmålet er hvor TV2 og ikke minst et stadig blakkere NRK skal ta pengene fra. Statskanalen har siden det ble et aksjeselskap i 1996, hatt et samlet driftsunderskudd på 711 millioner kroner. I år driver NRK etter et budsjett på minus 95 millioner. TV2 har heller ikke særlig mye penger i bakhånd. Samlet fikk TV2-konsernet et minusresultat på 25 millioner kroner før skatt pr. tredje kvartal 2001, og annonsemarkedet vil i år ifølge eksperter ikke vokse.

Telenor ute

Opprinnelig skulle Telenor være med på det nye superselskapet sammen med TV2 og NRK, men forhandlingene brøt sammen før jul. Etter dette har NRK-sjef John G. Bernander og TV2-sjef Kåre Valebrokk forhandlet videre alene.

Saken har vært styrebehandlet i NRK i hele høst. I styrereferatet fra november står det at Bernander orienterte om en mulig joint venture-avtale mellom statskanalen, TV2 og Telenor. Men nå har tv-selskapene slått seg sammen, og skjøvet Telenor ut i kulda.

Starter i februar

Dagbladet vet at alt nå er klart for etablering av det nye selskapet. Norges Television vil bli etablert i løpet av denne måneden, eller tidlig i februar. Selskapet skal sørge for at et nasjonalt digitalt bakkenett, som bringer tv-selskapene inn i den nye digitale utviklingen.

Etter det Dagbladet forstår blir tidligere sjef i NRK, Tor Fuglevik, leder for det nye selskapet. Han har mange års erfaring fra NRK, blant annet som radiodirektør i NRK og direktør for NRK Futurum. Det siste året har han hatt permisjon fra NRK.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med Fuglevik i går kveld.

Prislappen på det nye digitale selskapet skal være på seks milliarder kroner. Men det kan komme til å koste langt mer.

I norsk mediebransje er dette et gigantisk beløp. Summen tilsvarer omtrent børsverdien på landets største mediekonsern, Schibsted.

For NRKs del kan være flere økonomiske løsninger være aktuelle. NRK kan låne penger med pant i eiendommer. Bygningsmassen og tomta på Marienlyst er tidligere blitt vurdert til å være verdt drøyt en milliard kroner.

Det har tidligere vært diskutert å selge hele NRK-bygget, selv om ikke dette aleine vil være nok. Det Røkke-kontrollerte eiendomsselskapet Avantor meldte seinest i mars i fjor at de kunne være interesserte kjøpere. Planene ble den gangen avblåst.

GÅR SAMMEN: TV2s Kåre Valebrokk (t.v.) og NRK-sjef John G. Bernander går sammen og danner det digitale tv-selskapet Norges Television i løpet av måneden.
Hele Norges coronakart