TV2 som torpedo

Sliter du med et byggefirma som «aldri» kommer og utbedrer svakhetene i det nye huset ditt og en byråkratisk kvern som ikke maler i det hele tatt? Kanskje kommer torpedoene i «TV2 hjelper deg» til et hus nær ditt. Men det blir fort vekk et slags lottospill, for særlig mange saker rekker jo ikke hjelperne å løse i løpet av en halvtimes sending. Dessuten kan du bli ganske alene om å se på, for tv-ratingen forteller at seerne svikter TV2 til fordel for Hallvard Flatlands «Ditt livs sjanse» på NRK1. Det er fortsatt Juritzen-TV AS som produserer forbrukerprogrammet på TV2, men Arve Juritzen selv bestyrer den samme åndelige fattigdom som Flatland med pengeprogrammet «Vil du bli millionær?» og har overlatt forbrukerhjelpen til Solveig Barstad.

Ryddig nok

Og, ærlig talt: jeg tror ikke det er Barstads skyld at seerne svikter. For hun presenterer menyen vel så ryddig som Juritzen gjorde, selv om konseptet er det samme og sakene fortsatt er noe endimensjonalt bygd opp rundt det stakkars offeret som ikke kommer noen vei med saken sin før TV2 er på pletten. Vel og bra, alt det der, men da gjelder det å velge de gode sakene. Det tenderer til gammeldags pseudojournalistikk å la en forsmådd privatmann som solgte bilen sin til en som rakk å svindle Posten underveis, endelig få tilbake sine 5000 kroner av postmesteren fordi TV2 møtte opp med reporter og fotograf. Her var det heller snakk om at politietterforskningen endelig var ferdig og at Posten strengt tatt burde tatt seg sammen for lengst.

Flott om elg

Mer futt var det i saken om den unge kvinnen som kjøpte byggesetthus på Landås og som opplevde at det regnet inn bak vinduskarmen. Lenge var hun maktesløs, men da TV2-teamet zoomet kameraet rett i barten på mannen fra byggefirmaet, lovet han for åpen mikrofon å betale mellomlegget ved ny takst. Slikt fikser altså «TV2 hjelper deg». Programmet trenger derimot mer allment og bredt forbrukerstoff.

Kari Toft og Trond Berg fra NRK Hedmark fortsetter å imponere med sine magasinutgaver av «Ut i naturen». Reportasjen om elgens trafikkdød var grundig og egnet til lærdom, og tv-bildene av skogens konge var spektakulære. Programledelsen er løs og ledig, men likevel seriøs. Og seernes amatørvideoer av dyr i alle størrelser er ubetalelige. Dette er god tv-mat både for folk som ferdes ute og for dem som lengter etter å gjøre det.