TV2-tall i taket etter NRK-streik

TV 2 fikk flere hundre tusen nye seere i går kveld.

(Dagbladet.no): TV 2 lever godt på sine streikende NRK-kolleger. På første streikedag i går var kanalen dobbelt så stor som NRK, målt i markedsandeler.

NRK, som har fortsatt å sende flere programmer selv etter at journalistene ble tatt ut i streik, hadde i går en markedsandel på 22,6 prosent, mens TV 2 tok 41,3 prosent. For onsdager ligger gjennomsnittet så langt i år 31,8 prosent markedsandel, inklusive gårsdagen. NRKs årsgjennomsnitt er 36,5.

- Det er ganske stor forskjell, men jeg forventer at det skal være enda større forskjeller i torsdagstallene, sier researchsjef i TV 2, John Richard Hewitt, til Dagbladet.no.

Ny rekord for Tabloid

Det er først og fremst seerne til Dagsrevyen, Kveldsnytt og RedaksjonEN som har forsvunnet over til den kommersielle kanalen.

- Det er spesielt for nyheter og aktualitet vi ser en markant økning, sier Hewitt.

Pål T. Jørgensen opplevde rekord i sin siste sending som programleder. Tabloid kunne notere seg 478 000 seere i går kveld. Det er dobbelt så mange som vanlig.

547 000 fikk med seg 18.30-nyhetene og sporten. Det anslår Hewitt å være drøyt hundre tusen flere enn ellers. 21-nyhetene hadde 750 000 seere. Det er om lag 200 000 flere enn normalt.

TV2-tall i taket etter NRK-streik

- Hvorfor er det akkurat nyheter og aktualitet som drar NRK-seere?

- Tabloid går mot Dagsrevyen. Mange ble nok skuffet da de ikke fant Dagsrevyen, og brukte fjernkontrollen for å finne alternativer, mener Hewitt. Dessuten rammer NRK-streiken nettopp nyheter og aktualitet, mens kanalen fortsatte å sende filmer, Barne-TV og liknende, sier han.

Økningen for TV 2 var omtrent som forventet for research-sjefen.

- Når det først er streik, er dette omtrent som forventet. Men været spiller også inn. Det var ganske bra vær i går i store deler av Norge. Hadde det vært dårligere vær, ville 21-nyhetene kanskje kommet opp i nærmere en million seere. Men dette er ikke noe vi kan påvirke, sier Hewitt.

TVNorge hadde i går en markesandel på 13,8 prosent. Onsdagssnittet ligger på 10,9.

- TVNorge økte en del, men jeg tror nok at TV 2 er et mer nærliggende tilbud for mange av NRKs seere, sier John Richard Hewitt.

Urolig Bernander

NRK-sjef John G. Bernander sier til Kampanje i dag at han er bekymret over utviklingen.

TV2-tall i taket etter NRK-streik

- Det er alvorlig og meget bekymringsfullt. Men det måtte en streik til for at TV 2 skulle få den \'boost\'en\'. Det er klart at mange finner andre løsninger i en pluralistisk mediehverdag, men jeg regner med at savnet etter NRK er stort og at seerne og lytterne vender tilbake, sier han.

-