AVTALEN: I mars i fjor undertegnet kulturminister Annniken Huitfeldt og TV2-sjef Alf Hildrum avtale om forlengelse av oppdraget som kommersiell allmennkringkaster. Nå kommer resultatet av avtalen i form av økonomisk bonus. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
AVTALEN: I mars i fjor undertegnet kulturminister Annniken Huitfeldt og TV2-sjef Alf Hildrum avtale om forlengelse av oppdraget som kommersiell allmennkringkaster. Nå kommer resultatet av avtalen i form av økonomisk bonus. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

TV2 vant millionstrid

Kanalen får 80 - 90 millioner ekstra årlig gjennom det kritikerne kaller en «statlig TV2-lisens».

(Dagbladet) - Slik vi oppfatter dette har staten innført lisens på TV2, sier styreleder av organisasjonen Kabel Norge og direktør for informasjon og samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby til Dagbladet.

Bakgrunnen for saken er at Kulturdepartementet har pålagt at TV2 skal distribueres i kabelnettene, og at en egen nemd skal fastsette prisen kabelselskapene skal betale for å få distribuere tv-kanalen.

Kabeltvistnemda har nå behandlet saken. Resultatet er at TV2 årlig kommer til å få mellom 80 og 90 millioner kroner i økte inntekter fra kabelselskapene. Det viser en beregning fra nettstedet Kampanje.

Ikke offentlig
Nemdas konklusjon er ennå ikke offentlig. Partene har fått fram til mandag med å bestemme seg hvordan de vil reagere på avgjørelsen. Nemda kom fram til en langt lavere sum enn det TV2 opprinnelig hadde krevd.

- Det viser i alle fall at det var riktig å ta saken til nemda på vegne av våre kunder. Nå skal vi bruke dagene i helga til å vurdere hvilke skritt vi kan ta videre, sier Husby til Dagbladet.

Kommunikasjondirektør Rune Indrøy ser på avgjørelsen som en stor seier for TV2.

- Vi er veldig godt fornøyd. Spesielt med at nemda setter en markedsverdi på det vi leverer. I forhold til det kabelselskapene tar betalt, har vi fått fint lite tilbake tidligere. Nå får vi en pris som mer gjenspeiler det vi leverer, sier Indrøy.

Større bit av kaka
Han mener det er på tide at innholdsleverandører får en større bit av kaka.

- En kabel i veggen er ikke mye verdt for de fleste husstander - det er det tv-tilbudet som kommer ut av kabelen som de betaler for, sier han - og fnyser av Husbys uttalelser om TV2-lisens.

- Han viser en rørende omtanke for sine kunder. Det han egentlig burde bruke tiden på er å forklare kundene hvorfor Get har stukket av med alle pengene deres opp gjennom årene, i stedet for å gi noe til de kanalene som leverer tilbudet.

Han tror avgjørelsen vil kunne få konsekvenser også for andre tv-kanaler.

- Denne gangen var det TV2 som var i kabeltvistnemda. Men dette endrer andre kanalers mulighet til å få betaling fra kabeldistributørene, sier Indrøy.