TV2 vil sende nordmenn ut i rommet

TV2 vil sende den flinkeste av tolv deltakere ut i rommet i sin nye vri på virkelighets-TV. Romfartsekspert Erik Tandberg er skeptisk.

«Astronautene» er tittelen på TV2s nye satsning innen virkelighets-TV. Tolv deltakere blir plukket ut. De skal gjennomgå harde fysiske konkurranser, og den flinkeste blir belønnet med en tur i rommet - som den første nordmann noensinne. «Astronautene» er den norske utgaven av det internasjonale konseptet «Big Bang».

Serien er alt sendt i Danmark under navnet «Den store mission». Ingeniørstudenten Carsten Marquart (22) vant romferden, og får følge av en nordmann om noen år. Serien er på vei til Sverige og flere andre europeiske land.

- Dyrt og tvilsomt

Erik Tandberg er Norges fremste romfartsekspert. Han er skeptisk til programmet.

- Jeg kjenner ikke dette konseptet, og vet ikke hva som er tenkt. Men å kople noen til den internasjonale romstasjonen, som romturisten Dennis Tito ble, vil være veldig tvilsomt, sier Erik Tandberg, Norges største romfartsekspert.

Titos ferd kostet ham mye, både fysisk og økonomisk. I etterkant ble det satt strenge standarder for hvem som skal få dra på romferd, og den russiske romfartsadministrasjonen mente at det ville bli minst to år til neste turist i rommet.

- Dessuten er romferder svært kostbare. Dennis Tito måtte ut med 20 millioner dollar (vel 180 millioner kroner, red.anm.).

Sikkerhet i fare?

- Hvor ansvarlig synes du TV2 opptrer her?

- Det kommer helt an på hva deltakerne skal. Uttakingen med fallskjermhopping, utprøving av vektløshet og medisinske tester samt måling av fysisk og psykisk skikkethet med sakkyndig hjelp, ser jeg ingen fare med. Skal mennesker ut og fly i rommet, stiller jeg et stort spørsmålstegn ved sikkerheten.

- Det er ennå ikke klart hva slags romferd deltakerne skal ut på. Konkurranseopplegget og programlederen gjenstår også å få på plass, sier informasjonssjef i TV2, Geir Mikalsen. Kritikken fra Tandberg kommenterer han slik:

- Vi kommer til å sørge for at sikkerheten er svært god. Vi gjør alt for at deltakeren som skal ut i rommet, ikke skal komme til skade.

Påmelding i august

Produksjonsselskapet Yankolovich har rettighetene til konseptet, og har ordnet med plasser om bord i et spesialkonstruert fly. Tilbudet om å kjøpe konseptet fikk TV2 for to år siden, men det er bare få uker siden «Astronautene» fikk klarsignal for å ta av. Programmet skal gå i 11 uker, men det kan hende romferden ikke finner sted før i 2005. Romferja må være fylt helt opp med deltakere fra flere land, og det kan ta tid på grunn av programmets spesielle natur.

Påmeldingen starter i august, og de tolv deltakerne skal velges ut i september. I prinsippet kan alle melde seg på, men uten god fysisk form stiller man heller svakt.