Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV2s redaksjonelle bevisstløshet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«NAIVE NORGE»: Skal TV2 være et talerør for private rasistiske ytringer, som i Reflektor «Naive Norge», et program tydelig uberørt av journalistiske hender? Er det bare en privat video? Er dette noe redaksjonen i TV 2 kan fraskrive seg ansvaret for? Nei. TV 2 er underlagt redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten som alle andre medier, og undergraver sin egen journalistiske integritet. TV2 viste mandag kveld en «dokumentar» fra Holmlia i Oslo. En slags privat «home video» der en middelaldrende mann fritt og uten noen form for redaksjonell styring uttrykte sine fordommer og til stadighet blottla sine sterkt diskriminerende synspunkter overfor folk av utenlandsk opprinnelse. Vi fikk høre hans hjertesukk over støy fra den tallrike familien i naboleiligheten, han konfronterte ungdom med ledende spørsmål av typen: «I vår kultur er frihet veldig viktig, men du som muslim setter vel familien høyest?» Ethvert spørsmål var pakket inn i en rekke antakelser om hvem intervjuobjektet var, gjerne som tilhørende en fiktivt ensartet gruppe «muslimsk jente i Norge», uten følelse for at dette kunne være mennesker som har vokst opp og bodd hele livet i Norge.

PROGRAMMET VAR av så laber kvalitet, både i form og innhold, at dette hadde ikke vært mye å rope om, hvis det ikke var for at TV 2 valgte å vise det i beste sendetid på en mandagskveld under sin egen programfane «Reflektor». Hva er tanken bak et slikt redaksjonelt valg? Er det en bevisst handling for å provosere? Det kan virke som om TV 2 gjør som Pontius Pilatus, vasker (for ikke å si toer) sine hender og sier: «La folket bestemme. Dette er ikke våre synspunkter, men en dokumentar lagd av, om og for \'vanlige\' folk.» Problemet er at TV 2 de facto gjør et redaksjonelt valg ved å sende programmet, og dermed også står redaksjonelt ansvarlig for produktet, jf redaktørplakaten. Derfor er det helt på sin plass å anklage TV2 for å aktivt diskriminere og krenke nordmenn av utenlandsk opprinnelse. Er det en konsesjonsdrevet rikskanal verdig?

REDAKTØRPLAKATEN sier at «redaktøren skal etterstrebe en journalistikk som gjør det klart for leseren hva som er reportasje og formidling av informasjoner og fakta, og hva som er bladets egne meninger og vurderinger.» Det særegne her er at TV 2 bevisst blander formidling av informasjon og fakta med meningene til en privatperson som får opptre som journalist i en dokumentar på TV 2. Uansett hvem som taler, må det betraktes som et stykke journalistikk når det inngår i en dokumentarserie på TV 2. Også i forhold til Vær Varsom-plakaten er man på tynn is. I punkt 2.2 heter det at «den enkelte redaksjon skal opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.» Her har man gjort det motsatte: Stilt seg til rådighet som mikrofonstativ for en privatpersons personlige synspunkter på «innvandrere» og integrering, uten å sette det i en sammenheng eller forsøke å balansere det. Tanken er vel å provosere, for å skape reaksjoner og harme slik det har gjort hos undertegnede. Så kan kanskje TV 2 vie et Holmgang til det etterpå der man spør seerne: «Kommer innvandrere til å ta over landet?» Så får TV 2 enda flere penger i kassa, som de slipper å bruke på å lage skikkelige dokumentarer, når de allikevel kan skape like mye røre ved å sende hjemmelagde videoer som ikke koster dem en krone å lage.

Hele Norges coronakart