TV 2s undervurdering

TV 2 har tapetsert tv-kveldene med fotball-EM. Men utover selve fotballkampene er det ingenting å glede seg over.

MED SIN BEINHARDE

prioritering av fotball-EM på sendeplanen sier TV 2 at dette er den altoverskyggende begivenheten i verden akkurat nå. I løpet av fem og en halv time i beste sendetid hver kveld er det bare plass til litt nyheter og reklame ved siden av EM-fotballen.

Dette er en kontroversiell prioritering som både har fått ris og ros. Liknende rydding av sendeskjemaet er ellers forbeholdt stortingsvalg. Da hentes alt som kan krype og gå av valgforskere, politikere, redaktører og spaltister til studio for vegg-til-vegg-analyser av og kommentarer til prognoser, resultater og konsekvenser.

FOTBALL-EM ER ALTSÅ SÅ

viktig at det skal få lov til å okkupere hele tv-kvelden, men TV 2 har ikke tatt konsekvensen av det. De har ikke laget en fullverdig fotballpakke, en pakke som i tillegg til to ganger 45 minutter med fotball i toppklasse også må by på fotballfaglig innsikt, kunnskap, diskusjon, detaljer, scenarioer og grafikk. Dette er vi vant til fra Sky Sports engelske fotballsendinger, vi er blitt vant til det fra NRK, og på svensk TV er hver EM-kveld full av smarte menn i fine dresser som prøver å gjøre tv-seerne klokere . Drillo også, dog uten dress. Hvorfor skal TV 2 være så mye dårligere?

HVA ER DET SÅ TV 2

byr på: Jo, jovial koseprat på fotballpubnivå fra studio i Bergen med en eller annen avdanka landslagsspiller. Dybden i disse samtalene er på pirquetprøvenivå. Fra kommentatorboksen er det ikke stort bedre - Harald Bredeli blir sikkert en fryd å høre på i håndball-VM, men samspillet med Svein «Matta» Mathisen er det ikke mesterskapsform over. Det andre kommentatorparet Svein Graff og Lars Bohinen sitter for sikkerhets skyld i Oslo, det manglende nærværet til begivenhetene er til å ta og føle på. Og sviskene i pølsa: Davy Wathne og Mini Jakobsen har det sikkert helt utmerket der de står ute på et portugisisk torg og flåser selvgodt og spissformulert om kveldens kamper. Hvem får noe fornuftig ut av dette?

KANSKJE ER DE

eksklusive tv-rettighetene rett og slett så dyre at resten av sendingen må lages på lavbudsjett? Eller kanskje synes den kommersielle tv-kanalen TV 2 at det kan bli for mye fotballprat mellom slagene? De har tross alt en del reklame de må skuffe unna i pausene. Uansett er dette en grov undervurdering av den fotballfaglige analysens plass i en moderne fotballsending, og en grov undervurdering av seerne.

Som det heter i EM-sammenheng nå til dags: Heia Sverige.

FLÅSER: Davy Wathne og Mini Jakobsen flåser selvgodt og spissformulert om kveldens kamper. Hvem får noe fornuftig ut av dette? Skriver Dagbladets journalist Svein Ove Bakke.