Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ari og halve kongeriket»

TV3 lar seg ikke stanse av Ari. - Jeg er overrasket over at det plutselig har snudd

Har premiere torsdag.

LIVET SOM ARI: TV 3-serien «Ari og halve kongeriket» følger Ari Behn gjennom opp- og nedturer fra det første året etter skilsmissen fra Prinsesse Märtha Louise.Video: TV 3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble det kjent at det er full skjæring mellom Ari Behn og produksjonsselskapet Bifrost Media, som står bak den nye dokumentarserien «Ari og halve kongeriket». Det var DN som først omtalte saken.

Behn vil endre serien, og hevder at han har en avtale om at han skal ha siste ordet når det gjelder hva som sendes og ikke. Produksjonsselskapet og regissør Katharina Gellein Viken, som er en venn av Ari Behn, er av en annen oppfatning.

Nå er det klart at TV3 kommer til å vise første episode av serien torsdag denne uka. Ifølge presseskrivet «møter vi en Ari Behn som er plaget av sykdom samtidig som han skal være konferansier for Se og Hørs kjendisgalla. Livet hans har vært, og er, kontrastfylt.»

- Avtalen er mellom Behn og produksjonsselskapet TV3 har kjøpt programmet av, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG, som eier TV3.

TV3 mener at det ikke er noe i avtalen de har med Bifrost Media som tilsier at programmet ikke kan sendes som planlagt på torsdag, og hevder at det inntil nylig har vært stor entusiasme for serien fra Ari Behns side. ​

- Jeg er overrasket over at det plutselig har snudd, sier Hanum.

- For sent å endre

Regissør Katharina Gellein Viken, som står bak «Ari og halve kongeriket», sier at innsigelsene kom helt på tampen av prosessen, og at det på dette tidspunktet var for sent å endre episodene.

- Jeg håper fremdeles at det løser seg og at alle blir fornøyd.

Ifølge Viken kom helomvendingen altfor seint til at hun kunne gjøre endringer i dokumentaren.

- Den kom etter at promoen ble sendt på TV 3, og etter at Ari hadde sett de ferdige episodene. Han hadde godkjent dem muntlig og skriftlig, sier Viken til Dagbladet.

- Jeg venter fortsatt på de såkalte bekreftelsene på godkjenning som TV3 og produsenten mener Ari har sendt dem. Det skulle ikke være vanskelig å sende meg dersom det finnes, sier Ari Behns advokat John Christian Elden i en epost til Dagbladet.

Ulike oppfatninger

På spørsmål om det har skjedd noe nytt i saken siden den kom opp i media, svarer han dette:

- TV3 kom endelig på banen med et svar til meg, men de viste bare til produsenten og overså at de selv har redaktøransvaret.

- Tvisten er primært mellom Ari og TV3 som har redaktøransvaret for det de velger å sende uaktet hvem de har brukt som produsent, fortsetter han.

Hanum sier dette om redaktøransvaret:

- TV3s redaksjonelle vurdering, blant annet basert på den informasjonen vi har fått fra produsenten, er at vi kan sende dette programmet som planlagt. Selv om det ikke er noe krav om at programmene skal godkjennes av Ari Behn har vi for øvrig fått kjennskap til at han fikk se de første to episodene for en stund tilbake og at han da ga sitt samtykke til innholdet.

Regissør Viken mener konflikten har oppstådd på grunn av den nye manageren til Behn, Geir Håkonsund.

- Det var bare entusiasme og hygge helt til han valgte å sette seg inn i bildet. Jeg og TV 3 har ingen avtale med ham, sier hun, og legger til at hun ikke vet nøyaktig hva Behn reagerer på i dokumentarserien.​

- Jeg lever godt med den påstanden. Ari Behn er ikke verken umyndiggjort eller fratatt ytringsfrihet, og har bedt meg og advokat John Christian Elden om å håndtere dette på hans vegne. Hans nærmeste familie har også vært krystallklar i kommunikasjon med Bifrost og TV3 på at de ikke vil medvirke, sier Geir Håkonsund.

Stridens kjerne

Ifølge Elden hadde partene en skriftlig avtale hvor det stod at Behn «shall have meaningful consultation on the title and edit of the documentary», og muntlig supplert med at han har «final cut».

Viken bekrefter at setningen fra den skriftlige avtalen stemmer, men sier at Behn ikke hadde såkalt «final cut».

- Den setningen innebærer at han skal konsulteres, som han har blitt. Han skal få se episodene, og ha en mening om dem. Det er også rimelig. Vanligvis når man lager TV-dokumentarer, signerer man strenge kontrakter hvor den det lages dokumentar om ikke har bestemmelsesrett over noe. Men siden Ari og jeg er venner, og har vært venner i flere år, valgte jeg å gjøre det på denne måten, sier hun.

Hun presiserer at det var viktig for henne å høre hans mening.

- Det er ingenting i denne dokumentaren som er skadelig for noen. Det er et åpent og ærlig portrett, med et positivt fokus, sier hun.

Elden oppfatter dette først og fremst som en prinsipiell strid:

- Ari har ikke fått være med på å bestemme eller ha noen oppfatning om innholdet slik han er lovet som vilkår for å delta. Og så lenge han ikke får det, kommer han heller ikke til å delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!