Tvang eller frigjøring?

FEMINISME: Norske kvinners frigjøring har blitt en målestokk som hindrer frigjøring av innvandrerkvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSKE FEMINISTER , politikere og forskere har de siste årene fokusert mye på frigjøringen av innvandrerkvinner. Det har blitt satt i gang en rekke tiltak for å avskaffe kvinneundertrykkelse i innvandrermiljøer, men likevel fortsetter mishandlingen av kvinner og barn. Dessverre blir spørsmålet om frigjøring av innvandrerkvinner alt for ofte relatert til deres kultur, religion eller familieliv. Premissleverandører for diskusjonen har en forestilling om at norske kvinner allerede har oppnådd likestilling og frihet, og at denne modellen må «tvangsoverføres» på alle innvandrerkvinner, basert på undertrykkelse som enkelte kvinner har opplevd. Medienes overdramatisering av disse historiene har ført til at innvandrermenn og spesielt muslimske menn blir fremstilt slik at det virker som om overgrepene er en del av deres kultur, av deres innerste vesen, nærmest - mens norske menn slipper denne type stigmatisering.

I SIN ARTIKKEL «Svarte menn - hvite løgner» (Dagbladet, 23.mars 2007) setter Hannah Helseth etniske nordmenns naivitet overfor sine egne menn i perspektiv. Hun setter også Saera Khan på plass når hun påpeker at forskning fra Sverige og Norge viser at et negativt kvinnesyn også er utbredt blant skandinaviske «likestilte» gutter. Ap-politikerne Khan og Stokkan-Grandes svar til Helseth får meg til å grøsse når de skriver at det eksisterer kulturelle føringer og «middelalder-holdninger» som «noen innvandrermenn lar seg styre av (...) [noe] vi ikke kan akseptere i moderne samfunn». Det er forbausende at man begynner å snakke om «det moderne samfunn» versus «middelalderholdninger» hver gang en innvandrermann begår en negativ handling. Da vil jeg spørre disse velmenende politikere: Hvor plasserer dere presten fra Glåmdal som nylig ble tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot sin stedatter, eller 30-åringen som drepte sin far og hans venninne forrige helg?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer