Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tvang med lokkemidler

Ingress

Meninger

Kommunalminister Jan Tore Sanner og hans regjering vil gjøre noe med kommunestrukturen her i landet. Det er en kjent og forståelig ambisjon. Flere statsråder fra ulike partier har vært inne på samme tanken. Det er snart femti år siden det ble gjort sist. Den gang ble antall kommuner redusert fra drøyt 700 til om lag 440 kommuner etter et grundig forberedende arbeid av den såkalte Schei-komiteen.

Utfordringene i landets kommuner er større og annerledes enn de var ved siste revisjon i 1964. Mange steder ville det være hensiktsmessig både for innbyggere og lokalpolitikere å slå sammen nabokommuner. Det har et solid flertall på Stortinget innsett. Det er heller ikke naturgitt at lokaldemokratiet svekkes ved at kommunene får økt innbyggertall. Større kommuner vil kunne overta oppgaver de ikke har i dag. Innbyggerne kan komme til å avgjøre viktigere saker enn nå. Den samlede kompetanse i kommunenes administrasjon vil nødvendigvis også bli større.

Men det har vist seg vanskelig å gjøre noe med det. Straks en regjering sysler med tanken om å bestemme kommunegrenser fra Stortinget reiser det seg så sterke protester på grasrota at rikspolitikerne trekker svidde fingre til seg. Det er forklaringen på hvorfor Sanner farer så varsomt fram. Han vil heller lokke kommunene til å innse det fornuftige, enn å tvinge dem til det. I et intervju i Dagbladet fredag sier han rett ut at tvang ikke er aktuelt. Han velger gulrot framfor pisk. Pipa har dermed fått en annen lyd. Høyre har i mange år vært svært utålmodig i spørsmålet. Erna Solberg har gitt uttrykk for ønsker om en kraftig sanering i antall kommuner. Men skal hun lykkes med det, må det åpenbart skje ved list og lempe.

Dette er nok et eksempel på at politikken arter seg annerledes fra regjeringskontorene enn i opposisjonstilværelse. Sanner sier til Dagbladet at han ikke har noen illusjoner om at dette blir lett. Det er en riktig oppfatning. Det er nok å minne om at et betydelig antall delegater på ethvert landsmøte representerer kommuner som ikke er spesielt ivrige etter å bli slått sammen med andre. Strategien bør derfor være å gi aktuelle kommuner et tilbud de ikke kan si nei til. Det kan selv Sp like.