Tvang og menneskerettigheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØSKENBARNEKTESKAP 1: Uten å fremlegge noe som helst forskning eller annen dokumentasjon, fastholder legen Sheraz Yaqub hardnakket at søskenbarnekteskap i vidt monn er basert på frivillighet (Dagbladet 18. april). Yaqub ignorerer totalt forskning og dokumentasjon som vitner om utstrakt tvang, som jeg fremla i Dagbladet 13. april. Der underbygget jeg både tvangen og hvor ødeleggende praksisen er for integreringen og for velferdsstaten. Hvorfor skulle noen mene at søskenbarnekteskap bør forbys ut fra menneskerettigheter og tanken om et velfungerende fleretnisk samfunn, hvis slike ekteskap beviselig ikke er problematiske? Dette bør Yaqub prøve å forklare oss. Det gjør han dessverre ikke, og debatten kjøres på tomgang.

YAQUB SKAL FÅ RETT i én ting: utgangspunktet for debatten om forbud, er utbredelsen av inngifte og skader barna får. Men, så er det stopp. For når regjeringen nå skal fremlegge ny politikk på feltet før sommeren, vurderes selvsagt en rekke andre momenter også; søskenbarnekteskap i lys av tvang, hemmende integrering og sosioøkonomiske negative forhold. Jeg antar at Yaqub vet at han har en dårlig sak når han forsvarer praksisen. Derfor uteblir både fornuft og dokumentasjon.Så til uredeligheten: Yaqub mener Human Rights Service (HRS) sår tvil om tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI). Nei, det gjør vi ikke. Det vi har påpekt er at det er beklagelig at hele 15 prosent i 2. generasjon norskpakistanere ikke har rapportert om ekteparets slektsforhold. Det er derfor grunn til å anta at det faktisk tallet for inngifte er enda høyere. At underrapporteringen har økt dramatisk blant de unge, kan handle om et ønske om å skjule slektsforhold, da de unge vet at majoritetsbefolkningen er skeptisk til praksisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer