Tvangsfôring pr. samlebånd

Det er ramadan og fastetid. De sultestreikende på Guantánamo kan bli tvangsfôret om natta. Hvis de er heldige.

UTEN RETTIGHETER:  Demonstranter utkledd som Guantánamo-fanger utenfor Det hvite hus i Washington. Sultestreiken i leiren får stadig større oppslutning. Foto: AFP / NTB Scanpix
UTEN RETTIGHETER: Demonstranter utkledd som Guantánamo-fanger utenfor Det hvite hus i Washington. Sultestreiken i leiren får stadig større oppslutning. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å bli tvangsfôret om natta under ramadan er ingen rettighet, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Men ønsket kan imøtekommes under visse omstendigheter.

Det er ramadan. I Guantánamo-leiren på Cuba innebærer det at muslimer skal faste mellom soloppgang og solnedgang.  Av de 166 fangene i leiren sultestreiker minst 106. Av dem blir 45 tvangsfôret. Det skjer to ganger daglig, og det tar minst en time pr. fange hver gang. Fangene har bedt om en rettslig kjennelse på at tvangsfôringen må skje om natta i henhold til deres religiøse tro.

Justisdepartementet har avvist kravet.  Fangene er ikke å betrakte som «personer» under den såkalte  «Religious Freedom Restoration Act».  Men leirledelsen forsikrer at den vil strekke seg langt i å imøtekomme fangenes religiøse behov.

Situasjonen er grotesk, og den kan bli verre. Advokater fra anti-torturgruppa Reprieve har advart mot det de frykter kan bli tvangsfôring etter samlebåndmetoden. Det er mellom 10 og 11 timer mellom solnedgang og soloppgang på Guantánamo. Å tvangsfôre 45 personer i denne fasen av døgnet vil kreve dusinvis av stoler med reimer og hundrevis av medisinsk personell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer