Tvangsfôring pr. samlebånd

Det er ramadan og fastetid. De sultestreikende på Guantánamo kan bli tvangsfôret om natta. Hvis de er heldige.

UTEN RETTIGHETER:  Demonstranter utkledd som Guantánamo-fanger utenfor Det hvite hus i Washington. Sultestreiken i leiren får stadig større oppslutning. Foto: AFP / NTB Scanpix
UTEN RETTIGHETER: Demonstranter utkledd som Guantánamo-fanger utenfor Det hvite hus i Washington. Sultestreiken i leiren får stadig større oppslutning. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å bli tvangsfôret om natta under ramadan er ingen rettighet, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Men ønsket kan imøtekommes under visse omstendigheter.

Det er ramadan. I Guantánamo-leiren på Cuba innebærer det at muslimer skal faste mellom soloppgang og solnedgang.  Av de 166 fangene i leiren sultestreiker minst 106. Av dem blir 45 tvangsfôret. Det skjer to ganger daglig, og det tar minst en time pr. fange hver gang. Fangene har bedt om en rettslig kjennelse på at tvangsfôringen må skje om natta i henhold til deres religiøse tro.

Justisdepartementet har avvist kravet.  Fangene er ikke å betrakte som «personer» under den såkalte  «Religious Freedom Restoration Act».  Men leirledelsen forsikrer at den vil strekke seg langt i å imøtekomme fangenes religiøse behov.

Situasjonen er grotesk, og den kan bli verre. Advokater fra anti-torturgruppa Reprieve har advart mot det de frykter kan bli tvangsfôring etter samlebåndmetoden. Det er mellom 10 og 11 timer mellom solnedgang og soloppgang på Guantánamo. Å tvangsfôre 45 personer i denne fasen av døgnet vil kreve dusinvis av stoler med reimer og hundrevis av medisinsk personell.

Det som kalles standand prosedyre for tvangsfôring er hva andre kaller organisert tortur. Videoen av rapperen Yasiin Bey, også kalt Mos Def, går sin dystre gang over hele verden nå. Iført orange fangedrakt blir han lenket til stolen, hode og armer spennes fast, mens et langt plastrør tvinges inn gjennom nesboret og videre ned i magen. Det er brutalt. Det er fælt å se på. Det er smertefullt å utsettes for.  Og — ikke minst — nedverdigende. Mos Def gjør dette frivillig, for å rette folks oppmerksomhet mot overgrepene.

To amerikanske senatorer, Demokratene Dianne Feinstein og Dick Durbin, ber nå president Obama om å stanse tvangsfôringen på Guantánamo. Det skjer etter at en dommer ved den føderale domstolen i Washington DC avviste et forbud mot tvangsfôring, med begunnelsen at det ligger utenfor domstolens jurisdiksjon. Dommer Gladys Kessler rådet imidlertid Obama selv om å gripe inn for å stanse den kontroversielle praksisen.

Guantânamo er i ferd med å bli en svær svart flekk på fredsprisvinner Obamas blanke image. Et av hans første løfter da han ble valgt i 2008 var å stenge fangeleiren, der mange har sittet i 11 år nå uten lov og dom. Nylig offentligjorde Pentagon en liste på 46 Guantánamo-fanger som de ønsker å holde innesperret på ubestemt tid. De amerikanske myndighetene bryr seg ikke engang med å reise tiltale og stille dem for retten, fordi de uansett blir ansett som for farlige til å kunne løslates.

Over halvparten av de 166 gjenværende fangene i leiren er fra Jemen. En tredjedel av dem er klarert for løslatelse, men Obama-administrasjonen har innført midlertidig stans i hjemsendelse til Jemen. Også disse fangene blir sittende på ubestemt tid.

Tilslutningen til sultestreiken øker. Mistroen til Obamas politiske mot øker tilsvarende.   

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer