DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Tvangsproblemet

Det skal mer enn lovendringer til for å endre problematisk praksis og kultur.

ENDRE HOLDNING: Vi må minne oss selv på at loven i seg selv ikke forandrer noe. Det må også skje systematiske endringer i ressursbruk, praksis, kunnskap og holdninger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
ENDRE HOLDNING: Vi må minne oss selv på at loven i seg selv ikke forandrer noe. Det må også skje systematiske endringer i ressursbruk, praksis, kunnskap og holdninger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 17. juni 2016 oppnevnte Regjeringen et lovutvalg som skal foreta en samlet gjennomgang av tvangsreglene i helse- og omsorgssektoren. Dagens tvangsbestemmelser er spredt over fire ulike regelverk som dekker svært ulike brukergrupper og problemstillinger. Dette har gjort reglene uoversiktlige og vanskelig å navigere i for både pasienter og behandlere.

Tvangslovutvalget skal forsøke å finne ut hvordan regelverket kan bli klarere og mer samordnet. Utvalget vurderer å foreslå én ny felles lov på området, og har fått innvilget utsatt frist til september 2019 for å utarbeide forslaget.

Dersom det blir mulig å forene ulike grunnlag for bruk av tvang i et felles sett med grunnleggende prinsipper, kan vi få et regelverk som blir mye enklere å forholde seg til enn i dag. Dette kan være svært gode nyheter både for barnevernsbarn, psykisk utviklingshemmede, rusmisbrukere og personer med alvorlig psykisk sykdom. Og også de pårørende, fordi utøvelsen av tvang kan bli mer forutsigbar. I tillegg kan det bli enklere å vite når reglene brytes, noe som kan øke rettssikkerheten til dem som utsettes for tvang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer