Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tvangsretur til krigssone

Den rødgrønne regjeringen sender mennesker tilbake til et av verdens farligste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASYLPOLITIKK: To somaliske asylsøkere med endelig avslag ble tvangsmessig returnert til Sør-Somalia tidligere denne uken, og en tredje somalisk asylsøker er pågrepet for utsendelse. Vi er svært overrasket over at norske myndigheter velger å igangsette tvangsreturer til Sør-Somalia på dette tidspunktet. Tvangsreturene skjer i klar strid med anbefalingene fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR), og i en situasjon hvor det går en jevn flyktningstrøm ut av Somalias hovedstad Mogadishu på grunn av usikkerheten der. Vi finner det nødvendig å understreke alvoret i denne situasjonen: UNHCRs anbefalinger er begrunnet med risikoen for liv.I sitt posisjonsdokument av november 2005 ber UNHCR alle land om å avstå fra enhver tvangsmessig retur til det sørlige og sentrale Somalia. Grunnlaget for UNHCRs posisjon er sikkerhetssituasjonen i området. De skriver at retten til liv forblir truet i omfattende skala og at det meste av landet er preget av usikkerhet og vold, spesielt i Mogadishu og de sørlige områdene. Vi har nettopp hatt en lengre diskusjon i den norske offentligheten om tolkningen av UNHCRs anbefalinger for asylsøkere fra Afghanistan. Anbefalingene for asylsøkere fra Somalia er imidlertid krystallklare. Det lar seg simpelthen ikke gjøre for regjeringen å finne støtte til tvangsretur i UNHCRs dokumenter.

ETTER AT to somaliere ble tvangsreturnert i fjor sommer, rettet UNHCRs regionale representant i Stockholm i august 2005 i tillegg en direkte henvendelse til den norske regjeringen med en anmodning om å avstå fra ytterligere returer. At den rødgrønne regjeringen nå tilsidesetter både UNHCRs generelle anbefalinger og denne direkte anmodningen, er oppsiktsvekkende.Den rødgrønne regjeringen har i Soria Moria-erklæringen som en overordnet målsetning at de vil «føre en flyktningpolitikk som i større grad tar hensyn til anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).» Dette må som et minimum innebære at man ikke tvangsreturnerer personer i strid med UNHCRs advarsel om risiko for liv.

ABSURDITETEN i å tvangsreturnere mennesker inn i en by mange nå flykter fra, er stor. Det var harde kamper i Mogadishu inntil begynnelsen av juni, da Den islamske rettsunionen drev regjeringen og de krigsherrene som hadde styrt Mogadishu i flere år, på flukt. I perioden februar - juni i år ble ifølge Røde Kors 2500 mennesker skadd i kampene. I tillegg til de interne konfliktene står noen tusen etiopiske soldater på somalisk jord og har truet Den islamske rettsunionen. UNHCR rapporterer i flere nyhetsoppslag, sist av 14. august, om en flyktningstrøm ut av Mogadishu. Minst hundre somaliere eller mer kommer daglig til FNs flyktningleir Dadaab i Kenya på grunn av økende usikkerhet i Mogadishu; i forrige uke alene kom det 1800. UNHCR uttaler at de frykter en ytterligere eskalering i antallet flyktninger.De to somalierne som ble sendt ut i fjor hadde kriminelle rulleblad. Selv om dette ikke gjorde det akseptabelt å tvangsreturnere dem til fare, frykter vi at det signaliserer en ny utvikling når man nå har begynt å sende ut personer hvor det ikke er slike forhold inne i bildet. Verken de to som har blitt sendt ut denne uken eller han som nå venter på utsendelse, er utvist grunnet kriminelle forhold. Det betyr at dette trolig er de første «ordinære» tvangsreturene av somaliske asylsøkere fra Norge. Vi frykter at dette signaliserer en ny tilnærming, og at en rekke somaliere nå vil bli sendt ut. Minst 400 somaliere har endelig avslag og risikerer dermed utsendelse.

RISIKOEN ved en retur vil være ulik. For noen relaterer den seg til den generelle usikkerhetssituasjonen. I tillegg innebærer det i seg selv en risiko å returnere som asylsøker fra Europa, fordi man vil være et utsatt bytte grunnet mistanke om tilgang på økonomiske midler. For andre er risikoen langt mer spesifikk. De som nå sendes ut, faller i begge kategorier. Den personen som nå avventer utsendelse, tilhører en av de svakeste minoritetsklanene i Somalia. Det britiske innenriksministeriet anser gruppen generelt som beskyttelsestrengende. I deres retningslinjer av november 2005 skriver de at personer som tilhører denne klanen med sannsynlighet vil møte overgrep som utgjør forfølgelse. Her dreier det seg dermed om en person som tilhører en spesifikk og svært utsatt gruppe.I forbindelse med afghanernes sultestreik uttalte regjeringen at man ikke vil foreta tvangsreturer i strid med FNs anbefalinger. Man klargjorde også at man vil ta en grundig og prinsipiell diskusjon omkring den rollen FNs anbefalinger skal spille i norsk asylpolitikk under arbeidet med den nye utlendingsloven i høst. Det er vi svært positive til. At man nå igangsetter tvangsretur til Sør-Somalia før man har tatt denne diskusjonen, til tross for FNs advarsel om risikoen for liv, vitner dessverre ikke om den ryddighet og ansvarlighet vi forventer av denne regjeringen.

VI VET IKKE hvorfor norsk politi akkurat nå har igangsatt returer. Etter hva vi er kjent med, ble Mogadishus internasjonale flyplass gjenåpnet søndag denne uken; det kan være så enkelt. I så fall har norske myndigheter igangsatt tvangsreturer i det øyeblikk det ble stillstand nok til at man kunne fly mennesker inn. Noe av det paradoksale er at den norske politieskorten oss bekjent ikke vil følge somalierne lenger enn til Kenya. Reisen videre - inn i ustabiliteten og volden - må somalierne ta alene.I en kronikk i Dagbladet i fjor sommer skrev vi om den forrige regjeringen at «Behandlingen av somalierne innebærer et alvorlig brudd med de prinsipper norsk asylpolitikk normalt har vært basert på og med de nøkterne og ansvarlige idealer som fremmes av FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR). I korttekst: Et av verdens tryggeste og rikeste land tvangsreturnerer mennesker tilbake til et av verdens farligste og fattigste.» Vi håper at vi ikke vil måtte foreta den samme negative konstateringen om den rødgrønne regjeringen. Det forutsetter imidlertid at den respekterer FNs advarsel om risiko for liv og umiddelbart stanser all videre tvangsretur til Somalia.