Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tvilen om Malala

Fortsatt mener noen at Nobels fredsprisvinneren er en konstruert, vestlig nikkedukke under regi av sin far. Det er en grov feil.

Utdeling av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay kommer til rådhuset og blir møtt av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Utdeling av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay kommer til rådhuset og blir møtt av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

Malala Yousafzai mottok på onsdag Nobels fredspris med hyllest fra hele verden. Men den pakistanske utdannings- og kvinnerettighetsaktivisten er fortsatt kontroversiell i hjemlandet. Hun blir ansett som en marionett for «vestens krigføring mot Islam». Det er helt feil!

Selv bare for noen dager siden merket jeg at tvilen om Malala er høyst relevant for flere. På sosial medier leste jeg kommentarer som stilte spørsmål ved utdelingen til ungjenta. Flere tok til ordet om at det er andre som har gjort mer, som fortjener prisen i større grad. Konspirasjonsteorier om tilknytning til vestens «media-propaganda» begynte når Malala ble skutt av militante i oktober 2012 i Swat-dalen i Pakistan. Taliban tok på seg ansvaret for angrepet og sa i en uttalelse at Malala hadde blitt angrepet for å fremme «sekularisme» i landet.

Men Taliban er ikke de eneste som er fiendtlig innstilt til henne - eller mistenkelig til hennes internasjonale anerkjennelse. De mest kritiske konspirasjonsteoretikerne har gått så langt som å hevde at Yousafzai er en CIA-agent. Bloggere har vært opptatt med å utarbeide en liste over alle som fortjener prisen mer enn Yousafzai. Andre pakistanere  har i mellomtiden gjenopplivet Twitter hashtag #MalalaDrama, som brukes til å legge inn negative kommentarer om henne. Hashtagen fikk popularitet i fjor da Malala første ble nominert til Nobel.

Og så er det en kohort av pakistanere som ville ha foretrukket at prisen skulle ha gå til Abdul Sattar Edhi, en velkjent lege og humanist. Hashtag #NobelPrizeForEdhi viser til dette. «Jeg fordømmer denne beslutningen med de sterkeste ordene» (tildelingen av Nobels Fredspris) sa Tariq Khattak, som er redaktør i Pakistan Observer, til BBC Newshour. «Det er en politisk beslutning, med politiske motiver. Faren til Malala og Malala har ikke gjort noe i det hele tatt. Hennes far er en god selger, det er det. Og datteren har også blitt et salgsobjekt».

Etter at Malala ble skutt, begynte det å sirkulere konspirerende tekstmeldinger og bilder på sosiale medier. Det ble antydet at det Taliban-ledede attentat faktisk var en iscenesatt plan, ment til å rettferdiggjøre et nytt angrep med den Pakistanske hæren mot landets nordgrense, hvor Taliban residerer. Sirkuleringen av tvilsomme bilder og beskjeder på sosiale medier i Pakistan, omslutter den oppfatningen at forsøket på å ta Yousafzais liv var en del av et opplegg for å øke amerikansk innflytelse i landet. Maulana Gul Naseeb, en fremtredende skikkelse i JUI-F, en av Pakistans ledende religiøse politiske partier, sa i fjor: «Amerika opprettet Malala for å fremme sin egen kultur av nakenhet og å sverte Pakistan rundt om i verden» 

Selv nå som Yousafzai, sammen med indiske rettighetsaktivist Kailash Satyarthi, har vunnet en av de mest prestisjefylte humanitære utmerkelser i verden, fortsetter hun å bli sett på som tvilsom. Ironien ligger i at Pakistan fremstår som en patrialsk nasjon hvor ekstremister er trygge, men ikke deres egne kvinnelige borgere.               

Konspirasjonsteoriene gjelder ikke for alle i Pakistan. Flere var begeistret for tildelingen, blant disse var også den Pakistanske statsministeren Nawaz Sharif. «Hun har gjort sine landsmenn stolte. Hennes prestasjoner er uten sidestykke. Gutter og jenter i verden bør følge hennes eksempel. Malala er Pakistans stolthet» sier han i en uttalelse. Opposisjonspolitiker- og cricketlegende Imran Khan twitret også til støtte for ungjenta: «Ønsker å gratulere Malala med Nobels fredspris. Stolt som pakistaner for hennes Nobelpris, spesielt for årsaken til utdanning som må ha nasjonal prioritet».

Pakistanere har dessverre en historikk for å ærekrenke sine landsmenn, som får internasjonal oppmerksomhet. Abdus Salam, Pakistans første nobelprisvinner, den første muslimen til å vinne fysikkpremien, var med å legge grunnlaget som førte til elementærpartikkelen Higgs-boson sitt forskningsgjennombrudd i 1964. Fortsatt er hans navn utelatt fra lærebøkene på pakistanske skoler. Det er fordi Abdus Salam, som døde i 1996, var et medlem av Ahmadiyya-sekten (en religiøs retning som ikke anerkjennes).Hans London-baserte sønn mener at Pakistan aldri ga hans far noe respekt. «Pakistan anerkjenner fortsatt ikke min far i en offisiell sammenheng. Hans navn vises ikke i noen historie eller vitenskapelige bøker. Han har en liten hall i Government College, Lahore, oppkalt etter ham, så det er egentlig ikke noen utbredt erkjennelse av at han var en livslang pakistaner eller at Pakistan skal være stolt av ham». Den «ultimate fornærmelse», sa han, var da myndighetene fjernet ordet muslim fra farens grav i Pakistan, som i utgangspunktet sa «første muslimske nobelprisvinner.» Dette ble gjort på ordre fra den lokale øvrigheten Abdul Qadeer Khan, «far til den pakistanske bombe», han erkjente at i løpet av de siste to tiårene hadde han i hemmelighet gitt Nord-Korea, Libya og Iran viktige teknologiske og intellektuelle byggesteiner for å lage atomvåpen. Khan, som er ansett som en nasjonalhelt, beklaget til folket i Pakistan for det han hadde gjort og ble benådet av Pakistans president general Pervez Musharraf kort tid etterpå.

Så forskrudd er vår verden altså blitt, at en som utvikler atombomben blir hyllet, mens en vinner av nobelprisen i fysikk for sitt arbeid i å modellere partikler og kartlegge universets krefter, blir bortglemt og utvisket.

For min egen del, er jeg enig i at det sikkert finnes flere skikkelser i Pakistan som har jobbet for nasjonens velvære og bekjempelse av åpenbare samfunnsutfordringer i større grad enn Malala. Edhi er et slikt eksempel. Men det er fortsatt dypt gledelig å bevitne at Malala blir tildelt Nobels fredspris. Hun har vist seg å være en ydmyk ung kvinne. Denne prisen bringer hva hun virkelig ønsker - mer oppmerksomhet til behovet for å bringe utdanning til alle jenter over hele verden.

Nobels fredspris er ikke symbolet for nasjonal humanitærhjelp, men heller et globalt symbol for hva som er fredsfremmende i Verden. Derfor er det helt rett at hun mottar prisen fremfor humanitæraktivisten Edhi eller vår egen Mads Gilbert. Malala er en ung jente som fortjener sin plass i historien, tidenes yngste fredsprisvinner kan ikke utelukkes fra Pakistanske lærebøker. De som fortsatt tror at hun er en «amerikanskeid marionett», glemmer at dette er den samme unge jenta som formidlet en fordømmelse av amerikanske droneangrep til Obama når hun møtte ham. 

Argumentasjoner om at hun er en konstruert vestlig nikkedukke under regi av sin far faller flat, for hva har det å si? Du kan kanskje motargumentere hvordan Malala ble det vi kjenner henne som i dag, men kan du virkelig tvile hennes sak? Hvem kunne talt hennes sak bedre? Hvem kunne vært en sterkere stemme for jenters utdanning globalt? Ved å tvile på Malala, underminerer vi en viktig sak. En ung jente som snakker verdens mektigste mann midt imot er også mer enn det de fleste er i stand til. Tvilen om Malala er en utvilsom grov feil.