Tvillingbroren rir igjen: Advarer mot flyktninger med kolera, dysenteri og parasitter

Det moderniseringsfientlige partiet til Jaroslaw Kaczynski ligger an til å vinne morgendagens valg i Polen. En av årsakene er stor frykt for flyktninger som praktisk talt ikke finnes.

KOMMER TILBAKE: Partileder Jaroslaw Kaczynski i Lov og orden partiet ligger an til å vinne søndagens valg. Foto: Scanpix
KOMMER TILBAKE: Partileder Jaroslaw Kaczynski i Lov og orden partiet ligger an til å vinne søndagens valg. Foto: ScanpixVis mer
Kommentar

Den erkekonservative og kompromissløse partilederen for Lov-og-orden partiet, Jaroslaw Kaczynski, la an tonen i valgkampen med å kritisere at den sittende liberale regjeringen har gått med på å ta imot 7 000 flyktninger. I det strengt katolske Polen er flyktninger fra muslimske land mer kontroversielt enn i de fleste land i Europa.

Også i overført betydning? - Kolera på greske øyer, dysenteri i Wien, alle typer parasitter og bakterier som kan være harmløse for disse menneskene, kan være farlige her, sa Kaczynski. Ordvalget er av en slik karakter at det er uklart om partilederen med sin maktbase på den konservative polske landsbygda også snakket i overført betydning.

Lov-og-orden partiet ligger an til å vinne valget med over 35 prosent av stemmene, mens det liberale regjeringspartiet Borgerplattform ligger an til å få 25 prosent av stemmene. På en måte er morgendagens valg et protest-valg mot en regjering som styrer landet trygt gjennom kriser på en nybygd europavei - bygd med EU-midler - uten for mange svinger og oppoverbakker.

Vellykket vekst Polen har som det eneste landet i EU hatt en vekst på rundt fire prosent årlig de siste 20 åra. Landet har også hatt en formidabel europeisk klassereise; da jernteppet forsvant i 1989 hadde Polen et bruttonasjonalprodukt pr. innbygger (BNP) på 33 prosent av EUs gjennomsnitt. Nå er Polens BNP 67 prosent av EUs gjennomsnitt.

Landet er dessuten høyt respektert i EU, der tidligere statsminister fra Borgerunionen, Donald Tusk, har en av toppjobbene, og i fjor ble president i Det europeiske råd av EUs stats- og regjeringssjefer. Polen har blitt skoleeksempelet på modernisering med å rive ned grenser og åpne opp markeder.

Regjeringsskifte har ligget i kortene i Polen etter at Andszej Duda vant presidentvalget for fem måneder siden. Valgobservatører mener også at en medvirkende årsak til partiets framgang er at det ikke er partieier Kaczynski som fronter partiet som statsministerkandidat, men den milde og uerfarne Beata Szydlo.

Mild framtoning Hun snakker ikke hatefullt og aggressivt om sine naboer, russerne og tyskerne, slik Jaroslaw Kaczynskij og hans tvillingbror Lech tidligere gjorde, dengang Lech var president, og Jaroslaw statsminister, og de to var like som to dråper vann. Lech døde i flyulykken i Smolensk i Russland i 2010, i et fly der store deler av den polske eliten var ombord.

Den nasjonalistiske og aggressive retorikken er lagt til side hos lov-og-orden partiet i denne valgkampen. Men hva skjer etter valget? Er Jaroslaw Kaczynski fornøyd med ikke å være statsminister hvis hans parti blir det sterke partiet i en regjeringskoalisjon med ett eller flere av småpartiene?

Front mot Merkel Da Lech Kaczynski ble valgt til president i 2005, lovte tvillingbrødrene at Jaroslav ikke skulle bli statsminister etter valgseieren i parlamentsvalget samme år. Likevel, i 2006 utventne Lech tvillingbroren Jaroslaw til statsminister, mens resten av Europa ikke klarte å holde tilbake lattermusklene.

Med en valgseier imorgen er det grunn til å tro at Polen vil slåss mot flyktningkvoten landet skal ta imot i den kompliserte nøkkelen EU har laget for fordeling av flyktninger. Det betyr at fronten mot den tyske forbundskansleren Angela Merkel blir styrket i dette viktige spørsmålet for EU.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.