Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tvillingene Louise og Martine (70) har jobbet 100 år som prostituerte

- Ektemannen min var voldelig og sa han ville forlate meg hvis jeg ikke solgte sex. Han var mitt livs kjærlighet.

(Dagbladet): - Guttene er annerledes nå. De drikker for mye, er feite og respekterer deg ikke. De burde heller sykle, som nederlandske gutter, ikke drikke hele tiden, sier Martine Fokkens (70).

Hun er Amsterdams eldste prostituerte og burde vite hva hun snakker om.

100 års erfaring I en ny dokumentar, «Meet the Fokkens», møter vi Martine og tvilligsøsteren Louise. Martine jobber fortsatt som prostituert, mens Louise har sluttet på grunn av gikta. Til sammen har de over 100 år med erfaring som sexarbeidere.

I et intervju med BBC forteller søstrene om livsreisen som startet med at de flyktet under Andre verdenskrig på grunn av moras jødiske bakgrunn.

De forteller om hvordan de måtte søke ly i kjellere når sirenene gjallet, hvordan de måtte bruke gryter på hodet som beskyttelse, fordi de manglet hjelmer. Og hvordan de endte opp som prostituerte i byens Red Light District.

Mest latter  På spørsmål fra BBC om de ser tilbake på livet i Amsterdam med mest latter eller tårer, svarer Louise.

- Åh latter, definitivt latter. Du må le selv om du er trist, fordi det er livet ditt og du kan ikke forandre det. Men det er alltid bedre når du smiler.

- Selvfølgelig trodde vi ikke at vi skulle ende opp med å jobbe som prostituerte da vi var 14 eller 15 år. Vi var kreative og hadde drømmer. Jeg sier alltid at det var ektemannen min som tvang meg inn i det. Han var voldelig og sa at han ville forlate meg hvis jeg ikke solgte sex og skaffet oss mer penger.

- Han var mitt livs kjærlighet, sier Louise.

SPESALISERT: Martine arbeider fortsatt som prostituert. Hun har spesialisert seg i bondage for eldre menn.
SPESALISERT: Martine arbeider fortsatt som prostituert. Hun har spesialisert seg i bondage for eldre menn. Vis mer

I Meet the Fokkens blir vi med Martine på jobb i Amsterdams Red Light District. Hun sitter i vinduet sitt sminket og iført latexdrakt, ved siden av langt yngre og sprekere konkurrenter. Hun forteller at hun ikke kan leve av pensjonen alene, så hun arbeider fortsatt i en alder av 70.

Topper bestselgerlistene Og det er fortsatt et marked for henne, spesialisert som hun er i bondage for eldre menn. 

- Vi kan triksene, vi vet hva de ønsker. Vi vet hvordan du skal snakke til dem, også hvordan du får dem til å le, sier Martine, som også forteller om overgrep og nedturer i jobben.

Memoarene til tvillingene har toppet nederlandske bestselgerlister og boka blir nå oversatt til engelsk. Dokumentaren vil gjøre dem kjent over hele verden.

- «Meet the Fokkens» har bidratt til å endre hvordan vi blir oppfattet. En del av forakten er erstattet med respekt, sier søstrene.

HUMOR: De 70 år gamle tvillingsøstrene har en levende humor, her er de i en sexleketøysbutikk og sjekker utvalget.
HUMOR: De 70 år gamle tvillingsøstrene har en levende humor, her er de i en sexleketøysbutikk og sjekker utvalget. Vis mer