Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tvillinger i krig

Litt for banalt om tvillingskjebner og Nazi-Tyskland.

FILM: Filmatiseringen av «Tvillingsøstre», basert på nederlandske Tessa de Loos bestselger, er gjort med bred pensel. Resultatet ligger dessverre litt for tett opptil såpeoperasjangeren.

Dette er historien om de seks år gamle tvillingsøstrene Anna og Lotte, som blir skilt da foreldrene dør. Året er 1926, stedet er Tyskland. Usympatiske slektninger river barna fra hverandre på kirkegården; Anna blir hos onkelen i Tyskland og må slite som arbeidshest på en fattigslig gård, mens tuberkuloserammede Lotte blir flyttet til velstående slektninger i Nederland.

Alle forsøk på brevveksling mellom de to søstrene blir sabotert av monstrøse stefamilier. Når åra går og nazismen kaster sine skygger over Europa, får de endelig møtes igjen, i Tyskland. Der er Anna (Nadia Uhl) hushjelp i en adelig familie og forlovet med en SS-soldat. Lotte (Thekla Reuten) er student og har en jødisk forlovede hjemme i Nederland. En antisemittisk bemerkning gjør at de skilles igjen, som uvenner.

Filmen innledes med at de møtes i vår tid, tilfeldigvis, på en badeanstalt i Belgia. Bitterheten dem imellom rulles opp gjennom deres separate livshistorier. Regissør Ben Sombogaart er ganske tung på labben og pøser på med stereotypier og myter om at tvillinger erfarer hverandres smerte, til tross for års og mils atskillelse. Filmens refleksjoner rundt klasseskiller heller mot det direkte banale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media