Tvillingsjeler på samme scene

Lars Norén håndplukket skuespilleren Bjørn Floberg til sitt nye stykke «November» på Det Norske Teatret. Under prøvetida har den verdenskjente dramatikeren ladet opp med barneforestillingen «Reisen til julestjernen».

Floberg sluttet på Det Norske Teatret for to år siden, men vender tilbake for å gjøre denne ene rollen. - Det er ingen hemmelighet at jeg helst vil jobbe med film, men samtidig er jeg vel en «Norén-skuespiller». Dessuten ble jeg spurt. Og jeg begynner å bli så gammel at det ikke skal mye smiger til før jeg slår til, flirer Floberg.

Gode busser

Han har tidligere spilt i en rekke av Noréns stykker, men har ikke jobbet personlig sammen med dramatikeren før. - Jeg følte jeg kjente ham før jeg møtte ham. Det tok to sekunder på første leseprøve, så var vi gode busser. Norén er et varmt menneske, diskré og ydmyk, sier Floberg.

- Hvorfor valgte du Floberg, Norén?

- Fordi Floberg har sterk utstråling og scenisk intelligens. Han er en enorm kapasitet, sier Norén. «November» er første del av en dødstrilogi. Bjørn Floberg, Britt Langlie, Ole-Johan Skjelbred-Knudsen og Kirsti Stubø er valgt ut av Norén til de fire rollene i kammerspillet. På vei inn i døden møtes et middelaldrende par og et par i 20-åra til et oppgjør med livene de har levd. Under arbeidet med «November» har Norén varmet opp med «Reisen til julestjernen». Han har sett stykket 7- 8 ganger.

- «Julestjernen» gjorde utrolig inntrykk på min datter første gang vi så det, og siden har jeg sett stykket hver gang jeg er i Oslo rundt jul, forteller Norén.

Skaper debatt

Lars Norén har skapt debatt med sine kontroversielle skuespill, som er så langt fra sukkersøt juleidyll som det er mulig å komme. Stykket «Sju tre» ble 90-tallets mest omdiskuterte etter at straffedømte nynazister, som deltok i oppsetningen, rømte og drepte to politimenn. Selv synes ikke Norén at spranget fra hans dramatikk til «Julestjernen» er så stort.

- Mine stykker og «Julestjernen» er slett ikke ulike; de handler om kampen mellom det onde og det gode, mener han.

Norén har bodd i Oslo de siste månedene for å sette i scene sitt nye skuespill på Det Norske Teatret. I går viste han de aller første scenene for et stort presseoppbud på Scene 2. Svenskens premiere er en teaterbegivenhet i hele Skandinavia. Dramatikeren ble fotfulgt som en popstjerne under pressevisningen.

- Skulle tro det var Madonna! sier teatersjef Vidar Sandem.

FANT TONEN: Bjørn Floberg (t.v.) og Lars Norén har funnet kjemien på Det Norske Teatret. Floberg ble håndplukket av Norén til «November», som har verdenspremiere på Scene 2 den 11. januar.