Tvillingskjebner

Sak: Janne Rønningen og Gunhild Dahlberg er begge kjent som «hun gale i XL», men ikke alle har fått med seg at de faktisk er to forskjellige individer. Nå har begge inntatt barne-tv, Janne som programleder i «Smørøyet», Gunhild i «Go' Elg».

Janne om Janne: - Jeg er veldig snill og forståelsesfull. Og nevrotisk. Nei, ikke som Ally McBeal, hun er kontrollert i forhold til meg. Mer som Woody Allen.

Gunhild: - Ally har i alle fall kontroll over hva hun spiser.

Gunhild om Gunhild: - Jeg er litt lat. Eller forresten, egentlig ikke. Jeg er renslig . Men jeg hater å snakke i telefonen.

Janne: - He-he. Gunhild har hatt verdens morsomste telefonsvarer. Kan jeg ta den? Ok: «Jeg bruker telefonsvareren min til å si at Arild Rønsen og Anne Holt ligner på hverandre.» Piip.

I FORHOLDET MELLOM JANNE OG GUNHILD er Janne ræva og Gunhild skjorta. I den forstand at ræva kom først og skjorta overlapper. Janne begynte i NRK, var morsom og lo veldig mye i «XL». Etterpå ble Gunhild morsom og sang falskt i «XL». Janne hadde «Hybel» på Petre. Gunhild overtok hybelen da Janne begynte i «Smørøyet». Så begynte Gunhild i «Go' Elg».

- Herregud, dette er jo helt dust! Det høres ut som jeg hermer etter deg hele veien. Men jeg debuterte faktisk i TV2, som statist i programmet til Richard Kongsteien, hva het det?

- «Øyenvitne»?

- Ja. I et rekonstruert bankran, forteller Gunhild.

- Jeg debuterte også i et bankran. I «Lille Lørdag», utbryter Janne.

- Herrejesus, er det sant? Nå blir jeg helt paranoid, sier Gunhild.

- Dessuten har vi tre felles ekskjærester, skryter Janne.

Tross denne tilsynelatende symbiose klager jentene på at folk tar feil av dem.

- Jeg synes ikke det er for mye forlangt at folk skal klare å se forskjell på oss. Jeg er ti centimeter høyere, seks år eldre, og har kort rødt hår. Gunhild har langt sort. Dessuten har vi helt forskjellige stemmer, sier Janne.

ALTSÅ: GUNHILD SYNGER. Ingen vet hvorfor Gunhild synger, men Gunhild synger. Hun har sunget vanskelige sanger sammen med flinke sangere som Øystein Wiik, Vibeke Saugestad, Benedicte Adrian og Prepple.

- For å være ærlig, fikk jeg litt sjokk da jeg hørte meg selv første gang. Jeg trodde ikke jeg sang så stygt. Det er ikke så grusomt hvis jeg synger alene. «Bæ bæ lille lam», for eksempel.

- Jeg er faktisk ganske musikalsk, sier Janne, som ellers er mest beryktet for latteren.

- Det har jeg tenkt litt på. Folk spør stadig om jeg var den som lo så fælt i «XL».

- Jeg ble spurt om det var meg seinest sist lørdag, sier Gunhild.

- Egentlig lo jeg fordi jeg var så forferdelig nervøs. Da ler jeg veldig mye, sier Janne.

- Når skal dere gjøre noe sammen?

- Det hadde blitt smør på flesk, mener Janne.

- Hvem er flesk? undrer Gunhild.

- Du. Jeg er mer Brelett.

- Da vil jeg være svor. For jeg har herpes.

- Herpes?

- På munnen altså. Når det tørker, ser det ut som svor, sier Gunhild.

- Gunhild er på linje med gutta når det gjelder kroppsspråk. Jeg er oppvokst i en kristen familie, så jeg er litt mer bluferdig. Dessuten har jeg vært misjonærbarn i Afrika, sier Janne.

- Jeg har tross alt bodd i Nord-Norge, sier Gunhild.

Hvilket kunne forklart alt. Om det ikke var for at også Janne er flasket opp med rorbu-humor. Nå er jentene like langt. Skjønt;

- I det siste har jeg forresten blitt tatt for å være Hege Omre i NRQ, prøver Janne.

- Jeg også, sier Gunhild.

Bombe.

I UTGANGSPUNKTET VAR Gunhild nervøs for å bli intervjuet. Janne stilte villig opp. Bare hun slapp å snakke om jenter og humor og gutter og humor hele tiden.

- Først hadde jeg tenkt å komme med bare tullesvar, jenter ler kun av tampongvitser og sånn. Burde jeg gjort det?

- Nei.

- For jeg har faktisk tenkt på dette. Jeg tror alle ler av ting vi kan relatere oss til, og da finnes det selvsagt ting jenter ler mer av enn gutter. Bil- og fotballvitser ler jeg lite av, sier Janne.

- Jeg ler av håndballjentene. Når jeg ser på bildene av spillerne i avisa dagen etter en kamp - de ser jo helt jævlige ut - lurer jeg på hvordan en håndballspillers scrapbook ser ut. Slikt tror jeg ikke gutter ler av, mener Gunhild.

- På grunn av alle gutteoppvekstromanene, tror jeg jenter har lettere for å sette oss inn i hva gutter ler av enn vice versa, mener Janne.

- Fint ord, sier Gunhild.

Man skal ikke synes at man selv er morsom. I alle fall ikke si det. Janne synes Gunhild er morsom og Gunhild synes Janne er morsom.

- Humor oppstår sammen med andre. Jeg er ikke morsom hvis jeg er sammen med kjedelige folk, sier Janne.

- Hvem ler dere av?

- Espen Eckbo er sinnssykt morsom. Og Harald Eia.

- Du må si Bård også, ellers blir han sur, mener Gunhild.

- Jeg ler mer av Harald. Men skulle jeg bytte personlighet, ville det blitt med Anne Sandvik i NRK. Dessuten ler jeg av Gunhild, sier Janne.

Gunhild ler også av Gunhild. I skjul.

- Det er sikkert fordi jeg er mest sammen med meg selv, da er det ikke så mange andre å le av. Forresten er det én jeg ler mer av i snitt: Lars Lønning.

- Hvem?

- Han i Gartnerlosjen.

- Jeg trodde du mente Per Ståle Lønning, sier Janne.

GUNHILD OG JANNE ER IKKE bestevenninner, akkurat. De er kolleger. Gunhild har hemmelig kjæreste.

- Skriv at jeg er flau over ham. Fordi han er så stygg.

Janne er singel. Men hun har en sønn. Han heter Joachim, og er den hun ler mest sammen med i hele verden.

- Han har et stort komisk talent. Han har en hjerneskade som gjør at han kan trekke paralleller ingen andre ville komme på. På skolen holder klassen hans til i en spesialpaviljong, og de andre ungene pleier ofte å ha med seg tegninger når de kommer på besøk. Sist fikk Joachim en tegning med en stor tankeboble hvor det sto: Morsom.

Da ble mamma stolt.