Tvilsom agenda

IDOL-DOMMERNE viser stadig sterkere et meget tvilsomt håndverk. Selvsagt må de få lov til å mene hva de vil. Og det er vi vant til, selv om argumentasjonen og begrunnelsen ofte er resirkulering av slitte klisjeer vi har hørt fra den kanten i månedsvis. Det er ikke dømmekraften og deres rett til å mene selvstendig jeg retter søkelyset på - selv om den kan være kritikkverdig - men juryens mer eller mindre skjulte agenda. Det kan ikke demonstreres tydeligere enn den svadaen dommerne klarte å lire av seg fredag.

JURYEN SYNES Å HA bestemt seg. De vil ha Jorun Stiansen som Idol-vinner 2005 - og med sin agitasjon og verbal forføring av tv-seerne kan de lykkes med sitt prosjekt. Nå er det ikke dommerne som stemmer, det gjør tv-seerne. Men dommerne har hele tida styrt opinionen, og fortsetter høylytt å demonstrere sine retoriske og demagogiske evner. Selv publikum reagerer på at de har skrudd av ørene og argumenterer for noe de tydeligvis har bestemt seg for - uavhengig av Idol-deltakernes prestasjoner.

DET ER SELVSAGT trist at Jorun Stiansen har trøbbel med stemmen, men det er verken rettferdig overfor henne eller de andre deltalerne å verne om henne. Sist fredag sang hun direkte dårlig, og var den desidert svakeste - mer hjelpeløs enn en annen av Tor Mildes favoritter, Erik Flaa. Greit, Erik var Johnny Cash-konge, men Beatles-låta «Let It Be» fikk han dårlig dreis på. Heller ikke en av mine favoritter, Alejandro Fuentes, ga en god versjon av «Please Mr. Postman». Men Ali er en killer når han gjør en David Gray. Men det skal ikke ha noen innvirkning på kveldens oppgave som artisten er satt til å løse.

IDOL ER EN talentkonkurranse der artisten blir bedømt for det hun leverer der og da. Du er ikke bedre enn din siste sangprestasjon. Sorry, men sånn bør det være. Du kan ikke få toppkarakter for en dårlig besvarelse i matte, selv om du egentlig er god i faget. Derfor må det må virke både krenkende og demoraliserende for de andre Idol-deltakerne å måtte oppleve at dommerne heier fram en artist som virkelig halter musikalsk. Ikke minst for siste artist ut - Eva Weel Skram - som hele tida har vært blant de beste, men som har er blitt møtt med laber entusiasme fra dommerne.