LEDER

Tving kommunene

Frivillig bosetting er ikke nok i en ekstraordinær situasjon.

INKLUDERINGSMINISTER Solveig Horne har gjort en god jobb med få kommunene til å ta imot flere asylsøkere enn før. Men det monner lite. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INKLUDERINGSMINISTER Solveig Horne har gjort en god jobb med få kommunene til å ta imot flere asylsøkere enn før. Men det monner lite. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mens Stortinget har diskutert antall kvoteflyktninger og EU fordeling av asylsøkere, har stadig flere kommet seg til Norge på egen hånd. I forrige uke kom 1242 mennesker til Politiets utlendingsenhet. Antallet vil fortsette å øke i tida framover, og norske myndigheter har ikke på noen måte vært godt nok forberedt.

Pengene som nå er bevilget til å øke kapasiteten er ikke ennå nådd fram, med det resultat at mange de siste ukene har overnattet på gulvet i påvente av registrering. Transittmottakene er overfylte og behovet for midlertidige overnattingssteder enormt. Svært mange har rett til beskyttelse. Første punkt er selvsagt å sikre raskest mulig behandling av søknadene, slik at de som skal få bli, får vite det raskt, og motsatt. Neste punkt er rask bosetting. Som kjent sitter det alt tusenvis i mottak og venter.

Jo raskere asylsøkerne får seg bolig, språkopplæring, utdanning og jobb, dess raskere blir de integrert og bidragsytere til det norske samfunnet. Og motsatt: Jo lenger traumatiserte flyktninger blir sittende i mottak og vente på å få starte sitt nye liv, dess vanskeligere blir denne oppgaven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.