Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

STORTINGSKRANGEL I DAG:

Tvinger tre Frp-statsråder til Stortinget for Dab-avklaring

Regjeringen med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gikk på en smell i Stortinget i formiddag.

INN PÅ TEPPET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter for sikkerheten ved å slukke FM-nettet og vil ha svar Frp-statsråder i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INN PÅ TEPPET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter for sikkerheten ved å slukke FM-nettet og vil ha svar Frp-statsråder i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flertall, inkludert regjeringspartiet Frp, vedtok å utsette debatten om slukking av FM-nettet og innkaller Frp-statsrådene med ansvar for beredskap og sikkerhet, justisminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg, til Stortinget for å forsikre om at det er forsvarlig å stenge FN-nettet 11. januar.

Dobbeltkommunikasjon

Jonas Gahr Støre mener Stortinget har fått nok av Frps dobbeltkommunikasjon overfor Stortinget.

- Et bredt flertall vil gjennomføre innføringen av DAB. Men når Frp står her i Stortinget og sier at det er uklart fra deres statsråder om dette er forsvarlig, må vi få dette avklart. Vi kan ikke stole på at Høyre i regjering mener det, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Mangelfullt

Støre understreker at han ikke ønsker å utsette DAB-innføringen.

- Men vi utsetter denne debatten, for den er mangelfull. Vi kan ikke leve med at Frp trekker seg fra et slikt vedtak, og skape usikkerhet om noe som er så viktig for folk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Enigheten sprakk

Regjeringen fikk enighet om statsbudsjettet med et nødskrik. Men dagen etter sprakk enigheten mellom samarbeidspartiene. Frp på Stortinget er i tvil om FM-nettet kan slukkes som planlagt.

Til slutt sto bare Høyre igjen med støtte til kulturminister Lina Hofstad Helleland, som mener det er forsvarlig å gjennomføre FM-slukkingen som planlagt.

Sikkerhetsaspektet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er ingen god dag for kulturministeren og regjeringen.

- Men presidentskapet skal nå legge til rette for at de tre Frp-statsrådene kommer slik at vi får en ny runde i Stortinget. Vi må ta beredskapsutfordringen på alvor, sier Støre.

Glad for ny runde

Det var Sp som fremmet forslag om utsettelse av slukking av FM-nettet.

- Det har vært mye uro rundt om i landet. Masse folk er urolige. Takket være dette vedtaket blir det ny runde i Stortinget. Det er jeg glad for, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Beredskap

Jonas Gahr Støre poengterer at kulturministeren er konstitusjonelt ansvarlig for DAB-saken.

- Men når det kommer spørsmål fra en fisker i Nordland som får kutt på sitt samband, og folk som er opptatt av beredskap, må vi være trygge på at alt er gjort for at dette skal være ansvarlig.

- Vi er klare til å behandle saken når vi har hørt de statsrådene som har ansvar for sikkerhet og beredskap, sier Støre

Forholder seg til Frp i regjering

Etter formiddagens drama i stortingssalen ville ikke kulturminister Linda Hofstad Helleland kommentere beslutningen til Frp's stortingsgruppe.

- Frp i regjering er dem jeg kan svare for. De fullfører nå det prosjektet som Arbeiderpartiet og Senterpartiet satte i gang, som vi har forberedt det norske folk på, sier Lina Hofstad Helleland.

- Kriteriene som den rødgrønne regjeringen ba Stortinget om å innfri er innfridd. Alt ligger til rette for slukking. Beredskapen er ivaretatt, dekningen er på 99,7 prosent. Derfor håper jeg at dette ikke medfører forsinkelser, sier kultrurministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!