Tvinges til å tyste på fildeler

Høyesterettsdommen i «Max Manus»-saken offentliggjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag ble det klart at nettleverandøren Altibox tvinges til å utlevere identiteten til personen som la ut storfilmen «Max Manus» på internett.

Altibox har nektet å avsløre hvem som skjuler seg bak ip-adressen som filmen ble lastet opp fra, og har begrunnet dette med taushetsplikten.

Sandrew Metronome og Filmkameratene gikk rettens vei for å få avslørt identiteten til personen, etter at nettleverandøren motsatte seg dette av hensyn til taushetsplikten.

Les dommen her.

Prinisipielt viktig Altibox (tidligere Lyse tele) tapte i Stavanger tingrett.

Kjennelsen ble holdt hemmelig i det som anses å være en viktig, prinsipiell sak om private aktørers rett til å få adgang til taushetsbelagt informasjon.

Saken ble deretter anket til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Også denne gangen ble avgjørelsen holdt hemmelig.

Høyesterett forkastet Altibox' anke 18. juni, skriver NTB.

Uholdbart Torgeir Waterhouse i IKT-Norge er ikke fornøyd med dommen.

- Jeg synes det er uholdbart at retten ender opp med å dele ut privat informasjon til private aktører på denne måten.

- Det har ingenting å gjøre med om saken er viktig eller ikke, men å dele ut privat informasjon er feil vei å gå, sier han til Dagbladet.

Til nå har denne typen informasjon bare blitt delt ut til politiet.

Etterkommer kravet Altibox sier selskapet vil rette seg etter kravet nå som saken er endelig avgjort i rettsvesenet, men sier dette ikke innebærer at de åpner for å gi private selskaper innsyn i kundeopplysninger.

- Vi vil fortsatt holde fast ved vår praksis om bare å etterkomme et slikt krav dersom det framsettes i forbindelse med en politietterforskning eller at det foreligger en rettskraftig kjennelse, sier administrerende direktør i Altibox, Eirik Gundegjerde, til NTB.

Endrer ikke praksis Waterhouse synes det er positivt at Altibox ikke ser ut til å ha endret sin holdning med tanke på å utlevere personlig informasjon.

- Det er veldig gledelig at de er prinsipielle og tar dommen til etterretning, men at de ikke endrer sin praksis utover denne enkeltsaken.

- De vil fortsette å samarbeide med politiet, slik norske nettleverandører alltid har gjort, men de vil ikke gi ut denne typen informasjon til private, sier han.

Sivilt søksmål Dagbladet har tidligere skrevet at produsentene av «Max Manus» ønsker å gå til sivilt søksmål mot personen som la ut filmen på nett, etter at politiet gjorde det klart at de ikke ville prioritere saken.

Å gå til sak mot personen kan de bare gjøre om de har identiteten til vedkommende.

Produsent John M. Jacobsen mener piraten trolig er en kinomaskinist.

- Det er snakk om en kinomaskinist, eller en annen med tilgang til maskinrommet i en kino som har tatt opp «Max Manus» i en tom kinosal. Det er denne personen vi er på jakt etter, har Jacobsen uttalt til Dagens Næringsliv.

<strong>KRITISK:</strong> Torgeir Waterhouse mener det er uholdbart at private aktører skal få tilgang på private informasjon. Foto: IKT-Norge
KRITISK: Torgeir Waterhouse mener det er uholdbart at private aktører skal få tilgang på private informasjon. Foto: IKT-Norge Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer