KOMMENTARER

Tvinges til samarbeid

Det er ikke usannsynlig at tjenestemenn fra Iran og USA nå sitter i hemmelige forhandlinger for å diskutere et mulig samarbeid i Irak.

TIL KAMP:  Frivillige irakere har meldt seg til å delta i kampen mot ISIL. Her kysser de Koranen før de legger ut på den lange bussturen fra Basra i sør til Mosul lenger nord. Foto: AFP / NTB Scanpix
TIL KAMP: Frivillige irakere har meldt seg til å delta i kampen mot ISIL. Her kysser de Koranen før de legger ut på den lange bussturen fra Basra i sør til Mosul lenger nord. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

USA OG IRAN har et svært dårlig forhold til hverandre, men offensiven til den sunnimuslimske islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten, ISIL, i Irak gjør at USA og Iran nå har en felles fiende. Begge landene frykter at Irak kan rives i filler. For de sjiamuslimske iranerne betyr det at de kan få sunnimuslimske ekstremister som naboer, for amerikanerne vil det utgjøre en stor fare når det gjelder vennskapet med den sjiadominerte irakiske regjeringen, oljeleveranser, en utvikling der terrorismen sprer seg ytterligere og der det ultimate utfallet kan bli et Midtøsten i brann.

USAs PRESIDENT Barack Obama har sendt et hangarskip og to andre krigsskip til Den persiske golf. Derfra kan amerikanerne både sende kryssermissiler og fly som kan bombe mål i Irak. Men Obama er i en skvis. Da amerikanske soldater forlot Irak i 2011, beskrev Obama landet som «uavhengig, stabilt og sjølforsynt». Det er ikke akkurat slik situasjonen er. Men går amerikanerne inn i krigen igjen, kan det trekke USA inn i en ny katastrofal konflikt. Holder USA seg rolig, vil imidlertid amerikanerne bli beskyldt for å ha sviktet statsminister Nouri al-Maliki og hans regjering og åpnet for full borgerkrig i Irak. På hjemmefronten presser mange republikanere for krig, mens demokratene har fått nok av både Irak og Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer