Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge åpner opp for politisk reklame

Utfordrer forbudet.

FOR POLITISK REKLAME: TVNorge, her ved administrerende direktør og ansvarlig redaktør Harald Strømme, opplyser at de vil jobbe for at Norge får en praksis for salg og visning av politisk reklame.
Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix .
FOR POLITISK REKLAME: TVNorge, her ved administrerende direktør og ansvarlig redaktør Harald Strømme, opplyser at de vil jobbe for at Norge får en praksis for salg og visning av politisk reklame. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix . Vis mer

(Dagbladet):  - Det særnorske forbudet mot politisk reklame strider mot ytringsfriheten.

Det sier Harald Strømme, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i TVNorge, i en pressemelding.

- Det har den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) slått fast. Når forbudet i tillegg bare gjelder tradisjonelt TV og ikke for eksempel levende bilder andre steder, viser det med all tydelighet at dette forbudet er en anakronisme, fortsetter Strømme.

At kanalen ønsker politisk reklame framkommer i TVNorge-gruppen SBS Medias årlige samfunnsrapport framlagt i dag.

Frikjent av EMD Rapporten baserer seg på virksomhetens betydning for kunder, seere og samfunnet.

I 2003 utfordret den lokale TV-stasjonen TV Vest, som ligger under TVNorge, forbudet mot politisk reklame. Også hovedkanalen har i nyere tid utfordret forbudet ved å tilby 13 politiske partier reklametid.

EMD fastslo i desember at TV Vest ikke gjorde noe ulovlig da de sendte reklame for Pensjonistpartiet før valget i 2003 og konkluderte med at det norske forbudet mot politisk TV-reklame strider mot menneskerettighetene.

Tre argumenter mot Argumentasjonen mot politisk reklame er ifølge kanalen tredelt.

Et økonomiargument beskriver farene for at de største politiske partiene lettere får tilgang til den dyre kommersielle tiden. Et annet argument er at TV er et så «sterkt medium» at gjennomslagskraften vil øke forskjellene mellom de store og de små partiene. I tillegg er det også et argument at politisk TV-reklame vil forflate den politiske debatten.

- Da vi ga bort politisk reklame ble det velsignet av daværende kulturminister Trond Giske (Ap) med begrunnelsen at denne gaven kom alle til gode, uavhengig av økonomisk kraft. Dermed har dagens regjering gjort det klart at det bare er det økonomiske argumentet som fremdeles gjelder, opplyser Strømme.

TVNorge vil jobbe for at Norge får en praksis for salg og visning av politisk reklame som er i tråd med EMDs dom og gjeldende politiske standpunkter, opplyser TV-kanalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media