TVNorge bruker synske i Orderud-program

Store deler av Orderud-familien reagerer på at TVNorge tar i bruk synske personer i program om hvem som begikk trippeldrapene på Orderud gård.

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold frykter at TVNorges «Fornemmelse for mord» skal ødelegge for kriminaljournalistikken.

- Ødelegger krimjournalistikken

Han er lite begeistret for at programserien søndag skal ta opp Orderud-saken ved hjelp av såkalte klarsynte.

- Jeg synes ikke noe særlig om at de gjør det. Dette er en sak som til de grader fortsatt lever. Det blir galt når man forsøker å lage en slags underholdning ut av dette. Det er lite eller ikke interessant å vite hva synske mener om denne saken, sier Kokkvold til NTB.

Han frykter at dette vil ramme den seriøse kriminaljournalistikken.

- Den klassiske krimreporter gjør en av de viktigste og vanskeligste jobbene i pressen, som bindeledd mellom politi, domstoler og samfunn. Det får han ofte urettferdig kjeft for. Når medier prøver å lage en slags underlig underholdning av alvorlige drapssaker, kan det gjøre situasjonen vanskeligere, tror generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

- Burde vært stanset

- Etter noen av de forrige programmene i serien ble saker gjenopptatt?

- Ja, men dette var saker som ikke hadde fått så mye omtale og senere var glemt. Det var ikke saker som hele folket kjente til. Da kan det kanskje komme inn tips og være grunn til å gjenoppta. Det er helt utenkelig i Orderud-saken. Det er ikke et menneske i Norge som ikke har fulgt hele saken. Her burde en redaktør ha grepet inn og sagt at Orderud-saken ikke er moden for denne programtypen, mener Per Edgar Kokkvold.

Familien reagerer

Flere av familiemedlemmene reagerer skarpt på det omstridte programmet «Fornemmelse for mord».

- Vi er ikke forespurt, og mener tidspunktet for et slikt program er helt feil, sier Lars Orderud til VG.

I programmet som sendes søndag kveld, setter TVNorge to såkalt klarsynte personer fra Sverige i sving med å undersøke trippeldrapssaken.

Informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth i TVNorge bekrefter at ikke alle i Orderud familien er forespurt om programmet. Han sier opptakene er klarert med Hans Orderud, som først fant de tre drepte. Han er Kristian Orderuds bror. Heller ikke Harald Orderud har innvendinger mot TV-opptakene:

- Alt bør prøves. Jeg tror det er mer mellom himmel og jord enn vi vet, sier Harald Orderud.

Han forteller at han selv har hatt kontakt med klarsynte som har imponert ham.

Kristin stiller

Politiet og påtalemyndigheten har avslått å delta i programmet. Det samme har tre av de dømte i trippeldrapssaken gjort, Lars Grønnerød og Per og Veronica Orderud. Kristin Kirkemo Haukeland derimot, har sagt ja.

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved institutt for journalistikk sier til NRK at han er skeptisk til TVNorges opplegg for programmet.

- Programmets metode og vinkling tilfredsstiller ikke de krav til seriøsitet vi må stille, sier Bodahl-Johansen.

Programleder Per Asle Rustad i TVNorge dekket Orderud-saken for TV 2. Han er nå programleder i TVNorges «Fornemmelse for mord»og avviser at programmet er underholdning.

- Det er et dokumentarisk program. Metoden programmet tar i bruk er ny i Norge, men velbrukt i mange andre europeiske land. Der har politiet lenge brukt synske i arbeidet sitt. Også politiet i Norge har gjort bruk av synske, selv om de ikke vil innrømme det, sier Rustad til NRK.

(NTB)

REAGERER:</B> Lars Orderud på Orderud gård. Per Orderuds fetter reagerer på TVNorges program.