Administrerende direktør og redaktør i TVNorge, Harald Strømme kritiserer NRKs nyhetsdekning i et blogginnlegg i dag. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Administrerende direktør og redaktør i TVNorge, Harald Strømme kritiserer NRKs nyhetsdekning i et blogginnlegg i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

TVNorge-direktør i strupen på NRK

- Vi ble lurt. Med vilje.

(Dagbladet): Tidligere i dag la sjefsredaktør i TVNorge, Harald Strømme, ut et krast blogginnlegg hvor han går hardt ut mot NRKs nyhetsdekning.

I innlegget kritiserer Strømme NRK for å misbruke tilliten hele Norge har til dem.

Stor tillit - Vi liker å stole på hverandre her i landet. Vi stoler til og med på Staten. Men aller mest påfallende er det kanskje at vi stoler på NRK, skriver Strømme i innlegget.  

I 2009 besluttet TVNorge og Strømme å legge ned TVNorges nyhetsdekning. Da var begrunnelsen til Strømme at de ville rendyrke kanalens profil som underholdningskanal. Nå går han altså hardt ut mot NRKs nyhetsdekning. 
I innlegget påpeker han spesielt dekningen av «rom-kvinne-reportasjen» hvor NRK leverte en reportasje med manglende informasjon og ga et feilaktig inntrykk av saken.

- Sjelden har troverdigheten fått seg et kraftigere skudd for baugen enn i den famøse Rom-kvinne reportasjen, som i utgangspunktet fikk det kraftigste kvalitetsstempelet et stykke journalistikk kan få — en bredt anlagt dybdereportasje i selveste Lørdagsrevyen for halvannen uke siden, skriver han. 

Et grovt tilfelle

- Vi har i dag hatt en grundig gjennomgang av reportasjen og de fakta som lå til grunn, og ser at flere forhold i dommen er av en så alvorlig karakter at reportasjen gir et feil inntrykk av faktum, sa NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård til NRK 22. januar.

Men til tross for innrømmelsen er ikke Strømme gjort til lags.

Han konkluderer med Dagsrevyens redaksjon utvilsomt var godt kjent med innholdet i den før reportasjen ble sendt, og at det ikke var en glipp, men et bevisst redaksjonelt valg som kom gjennom tross interne protester.

- Hvordan er det mulig at landets mest prestisjetunge nyhetsredaksjon gjør en så elendig journalistisk vurdering? Etter å ha hatt en intern faglig diskusjon om saken? På et politisk betent område? spør Strømme i innlegget.

Høyere krav for tillit Videre påpeker Strømme at en feilvurdering ikke ville skjedd i TV2 eller VG, fordi de er redaksjoner som er vant til å bli fulgt med et kritisk blikk i motsetning til NRK som har publikums fulle tillitt.

- Å med overlegg skulle feilinformere sitt publikum så grovt som i dette tilfellet, hadde etter min mening vært utenkelig i disse redaksjonene, skriver han.

Vi ble lurt. Med vilje, avslutter Strømme. 

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med både NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård, programdirektør Per Arne Kalbakk og presseavdelinga, men uten hell.