Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge får fortsatt gi kjendisene middag

Er ingen TV3-kopi, mener retten.

«KOPIEN»: TVNorges «4-stjerners middag - halv åtte» er en kopi av et programkonsept TV3 har brukt mye penger på, hevdet TV3 selv.
«KOPIEN»: TVNorges «4-stjerners middag - halv åtte» er en kopi av et programkonsept TV3 har brukt mye penger på, hevdet TV3 selv. Vis mer

||| (Dagbladet.no): TV3 mente TVNorge drev med plagiat, da sistnevnte satte i gang med «4-stjerners middag - halv åtte» noen uker før TV3s premiere på «Kl. åtte hos meg».

Førstnevnte gikk dermed til Oslo byfogdembete for å få konkurrentens program stoppet.

Nå har retten imidlertid kommet til at TVNorges versjon ikke kan regnes som en ren kopi, og at «4-stjerners middag - halv åtte» kan fortsette som før.

- Åpenbart plagiat
TV3 hadde kjøpt de norske rettighetene til det engelske programmet «Come dine with me», og mente at TVNorge dermed ikke hadde rett til å vise sin versjon. TV3 fortalte i retten at TVNorge var først ute til å forhandle med ITV om rettighetene til den engelske varianten, men at de ikke benyttet seg av opsjonen.

I stedet kom de opp med en ren kopi, ifølge TV3.

Ifølge TV3 krenket TVNorge opphavsretten ved å drive ulovlig eksemplarfremstilling etter åndsverkslovens §2, og brøt også markedsføringslovens §25 og §30 om henholdsvis kopiering av andres produkt og handling i strid med god forretningsskikk.

I kjennelsen stilles det derimot spørsmål om et tv-konsept i det hele tatt har opphavsrettslig vern.

- Det innebærer etter rettens oppfatning at et TV-selskap i prinsippet fritt kan ta en programide fra et annet TV-selskap og lage sin egen versjon av programmet. Selve ideen om å lage et TV-program hvor man lager mat som man serverer sine gjester hjemme må
derfor være fri, heter det.

- Ulike programmer
Retten mener TVNorge heller ikke handlet i strid med markedsføringsloven. I så fall måtte det ha vært fare for at publikum forvekslet de to programmene og de to kanalene.

Retten er ikke overbevist om at dette er tilfelle:

- Selv om det tilsynelatende er den samme konkurranse om å lage den beste maten fremstår likevel matkonkurransen på TVN etter rettens oppfatning som mindre viktig enn hos TV3. Programmet synes mer å fremheve og komme nærmere inn på kjendisene enn å spille på kokkekunst. TVNs program fremstår derfor for retten som innrettet mot seere som først og fremst er opptatt av kjendiser, mens TV3s program synes å rette seg mot seere med mer seriøs matinteresse.

Oslo byfogdembete understreker at avgjørelsen er tatt under sterk tvil, og at retten derfor ikke tilkjenner saksomkostninger.

«ORIGINALEN»: Helt vanlige mennesker i TV3s program Klokka åtte hos meg lager også middag og konkurrerer om å være best omtrent i samme sendetid som TVNorges. Foto: TV3
«ORIGINALEN»: Helt vanlige mennesker i TV3s program Klokka åtte hos meg lager også middag og konkurrerer om å være best omtrent i samme sendetid som TVNorges. Foto: TV3 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling