Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

PFU

TVNorge felt i PFU for å ha navngitt mann som mulig spøkelse

TV-programmet «Åndenes makt» ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg for å ha omtalt en avdød mann fra Støren i Trøndelag som mulig spøkelse.

ÅNDENES MAKT: Det var det tredje programmet i årets sesong, der «Åndenes makt» besøkte et hus på Støren, som ble klaget inn for PFU. Her Michael Winger og programleder Tom Strømnæss. Foto: TVNorge
ÅNDENES MAKT: Det var det tredje programmet i årets sesong, der «Åndenes makt» besøkte et hus på Støren, som ble klaget inn for PFU. Her Michael Winger og programleder Tom Strømnæss. Foto: TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressens Faglige Utvalg har i dag behandlet en klage på TV-programmet «Åndenes makt», og kommet fram til at programmet har brutt god presseskikk.

Episoden det dreier seg om, ble sendt på TVNorge i september i år. Der kommer Michael Winger, som presenteres som synsk, til forsamlingshuset på Støren.

I lokalene har Støren Sportsskytterklubb holdt til, og ifølge klubbens medlemmer har det skjedd en rekke uforklarlige hendelser i huset. Det har ført til at klubben har vært bekymret for blant annet tap av utleieinntekter.

Winger mener å registrere en eldre mann i huset. Etter hvert blir en mann omtalt med navn og bilde som et mulig spøkelse i huset, skriver NTB.

- Krenkende og absurd

Mannen var onkelen til Kari F. Bjørklund som synes det er krenkende og absurd at onkelen skulle presenteres som spøkelse med navn og bilde på TV. Hun har klaget programmet til PFU. I klagen beskriver hun opplevelsen av å se TV-programmet:

«Den synske, Michael Winger, ser en gammel mann gå igjen i huset. Han kjenner på lukt av gammelmannssvette (...)».

Mannen blir beskrevet som høy og tynn, med markerte trekk og kortklipt hår. Han skal ifølge Michael Winger være født i 1936, og ha et navn som inneholder bokstavene A og I. Han skal også ha vært godt kjent i bygda som ung.

«Etter å ha navngitt flere kjente menn fra Støren, faller jeg nesten ut av sofaen da bildet av min kjære, gamle onkel, (mannens navn, journ.anm.) dukker opp. Med fullt navn. Som «spøkelset» fra huset. Det opplevdes helt absurd, og veldig krenkende», skriver Bjørklund.

- Tråkket på hans minne

Kari F. Bjørklund mener at alt er oppspinn, og at innslaget er fullt av faktafeil. Hun reagerer blant annet på at hun ikke er blitt varslet før programmet ble sendt på TV.

Hun skriver videre at hun og familien føler at programmet har tråkket på onkelens minne. Selv om omtalen av ham var god, så føler de ikke at «spøkelse» skal være hans ettermæle, heter det i klagen.

TVNorge avviser at de har brutt god presseskikk. Kanalen sier i sitt tilsvar at den avdøde mannen ble omtalt på en måte som «viste ham stor respekt og heder. Med mindre man da anser omtale i programmet «Åndenes makt» som krenkende på generell basis».

TVNorge var i kontakt med Bjørklunds far før TV-produksjonen. Kanalen beklager imidlertid at informasjonen om omtalen av onkelen i programmet ikke kom godt nok fram til henne.

- Spekulativt

Tirsdag formiddag behandlet Pressens Faglige Utvalg klagen fra Kari F. Bjørklund. I sin anbefaling sier sekretariatet at TVNorge har brutt god presseskikk på punkt 4.1 og 4.3 (se nederst i saken). Anbefalingen får støtte av et enstemmig utvalg.

- Det er veldig, veldig spekulativt når du kobler det så tydelig opp til en person. Jeg mener at dette er over grensen, sier PFU-medlem Nina Fjellheim etter at sekretariatet hadde lest opp sin anbefaling. Hun fortsetter:

- De innser selv at dette er et kontroversielt program. De bør ta konsekvensen av det, med å være ekstra forsiktig med konkrete navngivelser som kan være ubehagelig for pårørende.

Utvalget mener også at TVNorge har gjort en for enkel vurdering av hva som er pårørende i denne saken. Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene i utvalget, mener det er en klart brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.1.

- Å betvile at hun som var niesen og bodde på nabogården hadde et nært forhold til ham, det synes jeg er en rar vurdering. TVNorge burde gått den runden, og tatt det på alvor, sier Bjøntegård.

- Brutt god presseskikk

Utvalget understreker at selv om det er redaksjonen som avgjør hva som skal publiseres, bør det vises respekt for den avdøde. De fremhever også at vedkommende som omtales har et vern, uavhengig om det er noen krenkede pårørende eller andre.

- Avdøde personer har ikke noe valg. Når man krysser den grensa, må man sette seg et helt annet sted presseetisk, og så må man ta de nødvendige hensyn. Det er sikkert mange som helt åpenbart ikke er fascinert av å få sine pårørende eller en gammel nabo plassert som et spøkelse på et loft i nærheten, sier leder Alf Bjarne Johnsen, og konkluderer:

- Alle er enige om dette. Vi har kommet til at TVNorge har brutt god presseskikk på 4.1 og 4.3.

Saken ble klaget inn på disse punktene i Vær varsom-plakaten:

  • 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».
  • 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn (...) Framhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».
  • 4.6: «Ta hensyn til hvordan ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn til mennesker i sorg eller ubalanse».
  • 3.2: «Vær kritisk til valg av kilder og kontroller at opplysninger som gis er korrekte».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!