Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge felt i PFU

«Klarsynte» pekte ut uskyldig kvinne etter bildrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En angivelig synsk person i TVNorge-programmet Fornemmelse for mord «så» at en navngitt kvinne hadde kjørt over og drept Marita Ona (26) og deretter latt henne ligge igjen i veikanten.

Etter at kanalen hadde vist programmet, ga de opplysningene videre til politiet, som kort tid seinere renvasket den utpekte kvinnen. Hun følte seg imidlertid uthengt og valgte å klage det omstridte programmet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

PFU behandlet saken i dag, og utvalget slår fast at «TVNorge i denne sendingen har gått uakseptabelt langt», melder fagbladet Journalisten.

PFU gir kvinnen medhold etter at hun klaget over at hun ble indirekte identifisert og at navnet hennes ble gitt politiet. Kvinnen ble påført en stor belastningen.

- Etter utvalgets mening måtte redaksjonen forstå hvilken alvorlig belastning man påførte klageren, sett i lys av det ikke forelå noen form for fakta som pekte i retning av skyld, skriver PFU i uttalelsen.

Påkjørt og forlatt

Marita Ona ble påkjørt og drept på vei hjem etter en fest i Rælingen i oktober 2003. Politiet har aldri funnet bilisten, som forlot stedet.

Ett år seinere tok «Fornemmelse for mord» opp saken. Programledelsen lovet oppklaring, og en av to synske «så» at den navngitte kvinnen hadde kjørt på og forlatt Ona. Vedkommende kunne også «se» og beskrive kvinnenes bil og bosted.

TVNorge har hevdet at de anonymiserte kvinnen, og at de aldri sa sikkert at hun var den skyldige. Kvinnen mener likevel at hun ble utpekt som morder og gjenkjent av andre.

Kvinnen reagerer på at verken hun eller politiet ble varslet før programmet ble sendt. Hun viser til at politiet sjekket henne ut av saken kort tid etter at de fikk opplysningene fra TVNorges klarsynte, og mener det ville vært enkelt å gjøre det samme i forkant.

Sladdet navnet

TVNorge har på sin side lagt vekt på at kvinnens navn eller adresse ikke ble nevnt i programmet, men i stedet byttet ut med en pipelyd.

«For oss virker det som om klager sammenblander visningen av programmet med det forhold at klagers navn ble oppgitt til politiet,» skrev TVNorge i sitt tilsvar til PFU. Kanalen hevdet videre at «det framgår klart av episoden at det ikke er fastslått hvem som er gjerningspersonen».

PFU er ikke enig og kritiserer også programleder Per Asle Rustad for at han i sendingen brukte «en rekke konstaterende formuleringer» om at den utpekte kvinnen var den skyldige.LES OGSÅ:
• 
Synske løser ikke krimgåter

PROGRAMLEDER: Per Asle Rustad har ledet TVNorge-serien Fornemmelse for mord».
KJØRT NED OG DREPT: Marita Onas liv endte her i veikanten i Rælingen i 2003.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!