Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- TVNorge har brutt god forretningsskikk

Kokkekamp mellom TV3 og TVNorge i retten.

PÅ TV NESTE UKE? Marianne Aulie, Aune Sand, Elisabeth Carew og Tande P kan bli stanset fra å komme på TVNorge neste uke dersom TV3 vinner i retten. - programmet er et plagiat av vårt, mener TV3. Foto: TVNorge
PÅ TV NESTE UKE? Marianne Aulie, Aune Sand, Elisabeth Carew og Tande P kan bli stanset fra å komme på TVNorge neste uke dersom TV3 vinner i retten. - programmet er et plagiat av vårt, mener TV3. Foto: TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag åpnet rettsaken mellom TV3 og TVNorge i Oslo tingrett.

Begge kanalene har i det siste satt igang serier der fire personer møtes hjemme hos hverandre for å lage mat, henholdsvis «Kl. åtte hos meg» og «4-stjerners middag - halv åtte».

- Åpenbart plagiat
TV3 har kjøpt de norske rettighetene til det engelske programmet «Come dine with me», og mener at TVNorge dermed ikke har rett til å vise et program som ifølge dem er et plagiat.

TV3 kan i retten i dag fortelle at TVNorge var først ute til å forhandle med ITV om rettighetene til «Come dine with me», men at de ikke benyttet seg av opsjonen.

- De fikk omfattende info om programmet. De fikk se programmet, økonomien i det, kostnader og budsjetter - det er mer som ligger bak enn bare å se programmet, sier TV3s advokat Beate Brevik i retten, og henviser til en sak Dagbladet skrev om saken tidligere i år.

- Dette er åpenbart plagiat. TVNorge har kjøpt rettighetene til et ungarsk program som heter «Fish on the Cake», som igjen er en rip off av vår «Come dine with me», sa ITVs svenske representant, Anna Bråkenhielm, til Dagbladet den gang.

Ifølge TV3 har TVNorge krenket opphavsretten ved å drive ulovlig eksemplarfremstilling etter åndsverkslovens §2, og har i tillegg brutt markedsføringslovens §25 og §30 om henholdsvis kopiering av andres produkt og handling i strid med god forretningsskikk.

Krever umiddelbar stopp
Den store forskjellen på TV3s og TVNorges programmer idag, er at TVNorge har utelukkende med kjendiser med i sin versjon. I ITVs engelske versjon av «Come dine with me» forekommer det også kjendiser i programmet, men hovedkonseptet er at helt alminnelige mennesker kokkelerer.

Allerede til uka skal TV3 begynne å sende sin kjendisversjon av programmet, og det er derfor de nå krever at TVNorge må pålegges å stoppe sin serie med umiddelbar virkning, og at forføyningen må skje straks.

- Programmet er et åpenbart plagiat. TVNorges versjon skaper forvirring, og forvirringen vil bli ytterligere forsterket når TV3 kommer med en kjendisversjon. Markedet vil få inntrykk av at TVNorge sitter med rettighetene, og at TV3 og Viasat kommer med kopien. Konsekvensen kan være et dramatisk fall i seertall, sier Brevik.

Byttet kanal
TVNorges program er produsert av Monster, som i sin tid samarbeidet med ITV om utviklingen av den norske versjonen. Denne ble presentert for både TV3 og TVNorge.

Da TV3 kjøpte programmet gikk Monster imidlertid til TVNorge med sitt programkonsept, noe som også kom fram i Dagbladets artikkel før sommeren.

I retten ble i dag en epost fra Monster lest opp, der de forteller at de hadde inngående kunnskaper om tv-programmet, men gikk til en konkurrent - altså TVNorge - og produserte et lignende program for dem.

- Slik er det i tv-verden
- TV3 ønsker å ta programmet av lufta, fordi det ligner et annet program. Slik er det i tv-verden - altså at mange programmer ligner på hverandre. Likheter skjer hele tiden, sa TVNorges advokat Mathias Tveten, som gjentok at TVNorges program er basert på det ungarske «Fish on the Cake».

Ifølge advokaten har TV3 sittet helt stille i saken, helt til TVNorge hadde sendt 12 episoder.

- Alle på saksøkersiden visste om TVNorges planer, som var basert på «Fish on the Cake» i Ungarn, sier Tveten, og peker på at motparten vil ha midlertidig forføyning med bakgrunn i økonomiske interesser.

- Det er ikke tilstrekkelig grunnlag for dette, mener Tveten.

- En stansing nå ville være et uforholdsmessig inngrep i forhold til seerene, kanalen og annonsørene, sier advokaten videre og påpeker av dette verken dreier seg om brudd på opphavsrett eller god forretningsskikk.

Dagbladet.no følger saken.

"ORIGINALEN": Helt vanlige mennesker i TV3s program Klokka åtte hos meg lager også middag og konkurrerer om å være best omtrent i samme sendetid som TVNorges. Foto: TV3
"ORIGINALEN": Helt vanlige mennesker i TV3s program Klokka åtte hos meg lager også middag og konkurrerer om å være best omtrent i samme sendetid som TVNorges. Foto: TV3 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!