- TVNorge jukset med antirasistiske SMS-meldinger

Når seerne ble for drøye.

(Dagbladet.no): Å gi seerne muligheten til å komme med tilbakemeldinger via SMS er nå standard i de fleste debattprogrammer på tv.

Men de meldingene som ruller over skjermen er ikke nødvendigvis representative for det innsenderne faktisk mener. I programmet «19:30», som ble sendt på TVNorge, skrev redaksjonen selv sms\'er som de publiserte, viser en feltstudie utført av medieviter Gunn Enli.

- Ingen i redaksjonen ønsket rasisme. Men SMSer som uttrykker skepsis til innvandring generelt fikk slippe til. For balansens skyld lagde ofte redaksjonen meldinger med motsatt innhold, for eksempel «ja til et fargerikt fellesskap», som de la ut på skjermen innimellom de innsendte, sier Enli til Dagsavisen.

Ifølge forskeren ble meldingene laget for å ha noen i bakhånd i tilfelle teknikken sviktet, men også for å skape balanse i synspunktene.

Programleder Svein Tore Bergestuen - som nå leder «Bergestuen direkte» på Kanal 24 - husker ikke detaljer rundt hvordan SMS-innsendingen fungerte, men understrekler at han uansett er imot SMSer på skjermen i denne typen programmer.

- Det skjer nok i alle redaksjoner. VG-TV ble jo nettopp avslørt for å ha latt som om deres egne videospørsmål til partilederdebatten på VG-nett egentlig var fra publikum. Så alle har sitt. Men personlig syns jeg at dette såkalte «SMS-demokratiet» er oppskrytt. Det tar ikke innsenderne på alvor, går aldri i dialog for å få fram det de faktisk mener. Det gjør vi derimot på radio, sier Bergestuen til avisa.

Enlis feltstudie var en del av en doktorgradsavhandling om SMS-basert publikumsdeltakelse i radio og tv. Medieviteren mener å ha kommet til en konklusjon om debattformen har liten demokratisk gevinst.

Hva mener du? Har SMS-tilbakemeldingene på debattprogrammene noe for seg?

HUSKER IKKE: Svein Tore Bergestuen husker ikke om de SMS-jukset i «19:30». Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HUSKER IKKE: Svein Tore Bergestuen husker ikke om de SMS-jukset i «19:30». Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
LITEN VERDI: Forsker Gunn Enli mener sms-innsendingen har liten demokratisk verdi.